Ανασκόπηση Τύπου

Μισιρλής - Τρόικα: Προοπτικές για πενταετία ανάπτυξης στον τομέα των ακινήτων

αναρτήθηκε στις 21 Μαρ 2019, 1:39 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

21 Μαρτίου 2019.

Για τις θετικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων, τις αυξήσεις στις τιμές και για την αναμενόμενη σταθεροποίηση του ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτών για την απόκτηση υπηκοότητας μέσω επένδυσης στα ακίνητα, καθώς και πιθανά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από το Brexit, ενημέρωσε την Τρόικα ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.
 
Τάσεις και προοπτικές της αγοράς ακινήτων

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της συνάντησης που έγινε στις 19 Μαρτίου του 2019 στο Υπουργείο Οικονομικών ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Μισιρλής, η οικονομία της Κύπρου αναπτύσσεται επί 15 συνεχόμενα τρίμηνα, με ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,9% και με μείωση της ανεργίας σε 7,5% το 2018, την ώρα που η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου δείχνει μια θετική προοπτική για την οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Μισιρλή, οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζονται επίσης στον τομέα των ακινήτων, όχι όσον αφορά την αύξηση των τιμών, αλλά τις συναλλαγές. «Είχαμε σχεδόν 20% αύξηση στον αριθμό των συναλλαγών το 2017 και ένα επιπλέον 6%, το οποίο είναι πολύ βιώσιμο, το 2018», ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η γεωπολιτική, η σταθερότητα της Κύπρου και το Brexit.

Ελάχιστες οι αυξήσεις στις τιμές

Αναφερόμενος στο θέμα των αυξήσεων των τιμών, τόνισε ότι σε εθνικό επίπεδο παρατηρείται ελάχιστη αύξηση των τιμών που κυμαίνεται γύρω στο 2% ή 3% ετησίως.

«Αισθανόμαστε ότι ίσως αυτό θα έπρεπε να ήταν υψηλότερο», σχολίασε ο κ. Μισιρλής.

Σχετικά με τη Λεμεσό, επεσήμανε ότι είναι η πιο περιζήτητη περιοχή της Κύπρου, κυρίως λόγω της τεράστιας προόδου της πόλης όσον αφορά την αναβάθμιση των υποδομών, την ικανότητά της να προσελκύει ξένες εταιρείες που μετεγκαταστάθηκαν στην Κύπρο και τα μεγάλα έργα που προσθέτουν επιπλέον αξία στην πόλη, όπως τη Μαρίνα Λεμεσού, δύο νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων, το θέρετρο City of Dreams Mediterranean.

«Επομένως, θα ήταν λογικό η αύξηση των τιμών στη Λεμεσό να είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας. Αυτό χαροποιεί ιδιαίτερα πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που βλέπουν τις αξίες της περιουσίας τους να αυξάνεται για πρώτη φορά μετά τη πρόσφατη οικονομική κρίση», ανέφερε σχετικά.

Ο αντίκτυπος του προγράμματος «CBI» στην αγορά ακινήτων 

Παρόλο που ο αντίκτυπος του προγράμματος Citizenship by Investment (CBI) στην αγορά ακινήτων και στην οικονομία γενικά ήταν σημαντικός, γιατί βοήθησε σε στιγμές που η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην Κύπρο ήταν εξαιρετικά χαμηλή, εντούτοις η συνολική εξάρτηση από το πρόγραμμα δεν ξεπέρασε ποτέ το 10 με 15% σε επίπεδο συναλλαγών, επεσήμανε στην Τρόικα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

Εξήγησε ακόμα ότι, οι πρόσφατες αλλαγές στο εν λόγω πρόγραμμα, βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα διασφαλίσουν τη φήμη και την αξιοπιστία της χώρας, όπως επίσης, αναμένεται να σταθεροποιήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. «Οι περισσότεροι από τους επενδυτές μέσω του προγράμματος έχουν επενδύσει σε ακίνητη περιουσία έχοντας κατά νου την ακμάζουσα σημερινή οικονομία. Πιστεύω ότι αυτοί οι επενδυτές πάντα ψάχνουν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους και πολλοί από αυτούς εξετάζουν την απόδοση επένδυσης και πιθανή έξοδο. Αυτοί οι δύο δείκτες επιδεινώνονται με τις πρόσφατες αλλαγές (λόγω της πενταετούς παραμονής και της συνεισφοράς €150,000)», τόνισε ο κ. Μισιρλής σχετικά με πιθανή σταθεροποίηση του ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτών για το πρόγραμμα CBI.

Για μια συνεχιζόμενη επενδυτική δυναμική ή μια πιθανή επιβράδυνση τα επόμενα χρόνια;

Κληθείς να προβλέψει αν τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μία συνεχιζόμενη επενδυτική δυναμική στα ακίνητα ή μία πιθανή επιβράδυνση, ο κ. Μισιρλής διερωτήθηκε γιατί να μιλάμε για επιβράδυνση, αν όχι εξαιτίας των εξωτερικών παραγόντων, τονίζοντας ότι, εφόσον όλα πάνε καλά, βρισκόμαστε στην αρχή της ανάπτυξης της αγοράς. «Όπως ήδη γνωρίζουμε, βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ανάκαμψης του κύκλου των ακινήτων και σήμερα έχουμε μόνο 9,200 πωλήσεις. Είναι αναμφισβήτητο ότι η αγορά θα συνεχίσει να επεκτείνεται τα επόμενα χρόνια, ίσως για μία ακόμα πενταετία, φτάνοντας τις 14,000 με 15,000 πωλήσεις ετησίως, που είναι το κανονικό μέγεθος της αγοράς για την Κύπρο», σημείωσε επί του θέματος στο κλιμάκιο της Τρόικας, με τους Τροϊκανούς να συμφωνούν ως προς τις θετικές προοπτικές του κλάδου.

«Εκτός από τον κλάδο των ακινήτων, είναι δίκαιο να πούμε ότι οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, σε συνδυασμό με τη στρατηγική θέση του νησιού, αποτελούν το εφαλτήριο για τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο», πρόσθεσε επίσης, τονίζοντας μάλιστα ότι η ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις ξένες επενδύσεις και στην αύξηση του ΑΕΠ.

Το Brexit και η Κύπρος σαν δευτερεύουσα επιλογή 

Την ώρα που η βρετανική αγορά, όσον αφορά τις κατοικίες (κυρίως εξοχικές), είναι τώρα πολύ περιορισμένη και με χαμηλό προϋπολογισμό, η αγορά έχει απομακρυνθεί από τη μαζική παροχή εξοχικών κατοικιών και εστιάζεται πλέον σε πιο καινοτόμες, μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις που περιλαμβάνουν θέρετρα γκολφ, μαρίνες και έργα τουριστικής ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Μισιρλής, για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Βρετανοί έχουν ενθαρρυνθεί να αγοράσουν ακίνητα στην Κύπρο λόγω της δύναμης της βρετανικής στερλίνας σε σύγκριση με το ευρώ, σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα του Brexit οδηγεί περισσότερους επενδυτές στην Κύπρο.

«Οι διεθνείς επενδυτές ακινήτων από το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή παραδοσιακά επένδυαν στο Λονδίνο, αλλά δεν το κάνουν πια. Και η Κύπρος, με τους καλούς οικονομικούς της δείκτες και την εγγύτητά της με αυτές τις χώρες, είναι μια από τις πρώτες ‘δευτερεύουσες επιλογές’», εξήγησε ο κ. Μισιρλής.

Για τη λίστα του ΟΟΣΑ

Αναφορικά με τη λίστα χωρών που εντόπισε ο ΟΟΣΑ, τον Οκτώβριο του 2018, των οποίων τα προγράμματα CBI ενδέχεται να παρουσιάσουν κίνδυνο στην εφαρμογή του κοινού προτύπου αναφοράς (Common Reporting Standard CRS), ο κ. Μισιρλής σχολίασε ότι αυτό το συμπέρασμα δημιούργησε κάποιες αντιδράσεις από διάφορα όργανα στην Κύπρο.

Στις εκθέσεις της ΕΕ τόσο στις 23.01.19 όσο και στις 27.02.19, η Επιτροπή προσπάθησε να εξηγήσει με ποιο τρόπο το πρόγραμμα CBI της Κύπρου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς, λέγοντας ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να εξαπατηθούν στέλνοντας την έκθεση στη χώρα που διαχειρίζεται στο πρόγραμμα και όχι στη χώρα διαμονής.

Σύμφωνα με τον κ. Μισιρλή, το λάθος της Επιτροπής έγκειται στα εξής: «Σύμφωνα με την Διεθνή Οδηγία για την Ανταλλαγή Πληροφοριών, τα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται να ανταλλάζουν πληροφορίες με τη χώρα φορολογικής κατοικίας και όχι με τη χώρα προέλευσης ή με τη χώρα ιθαγένειας. Επομένως, και δεδομένου ότι οι τράπεζες απαιτούν απόδειξη φορολογικής κατοικίας, η χώρα της ιθαγένειας είναι άνευ σημασίας και, συνεπώς, κανένα πρόγραμμα δεν θέτει σε κίνδυνο το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς. Η φορολογική κατοικία δεν σχετίζεται άμεσα με την ιθαγένεια ενός ατόμου και για αυτό τον λόγο αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αποτελέσει κενό στο Κοινό Πρότυπο Αναφοράς».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κλιμάκιο της Τρόικας επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε επόμενη συνάντηση.

Πηγή: InBusinessNews

https://inbusinessnews.reporter.com.cy/business/property/article/208983/misirlis-troika-prooptikes-ga-pentaetia-anaptyxis-ston-tomea-ton-akiniton

Γιάννης Μισιρλής: Σε υγιή θεμέλια η αγορά ακινήτων

αναρτήθηκε στις 20 Μαρ 2019, 2:03 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

19 Μαρτίου 2019.    

Οι ωφέλιμες ξένες επενδύσεις προωθούν τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της χώρας υποδοχής, δηλώνει στο Forbes o Γιάννης Μισιρλής, αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών και διευθυντής της Imperio, τονίζοντας παράλληλα ότι το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων (CIP) θεωρείται ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα στην Ευρώπη και έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων.


Ο κ. Μισιρλής αναφέρεται στη σημαντικότητα της φορολογίας για προσέλκυση ροών άμεσων ξένων επενδύσεων μέσα από κίνητρα, επιδοτήσεις και άλλα μέτρα από τη χώρα υποδοχής, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι το φορολογικό καθεστώς και η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος θα συνεχίσουν να αποτελούν κύριο λόγο για ρωσικές εταιρείες να παραμείνουν στην Κύπρο.

Χαρακτηρίζει απολύτως αβάσιμες τις προσπάθειες στοχοποίησης της Κύπρου για το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων και υπογραμμίζει ότι οι συστάσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από την Κομισιόν, δεν πρέπει να ανησυχούν τους επενδυτές.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Forbes, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις πωλήσεις ακινήτων, για τις οποίες προβλέπει ότι θα κινηθούν στο ίδιο πολύ καλό επίπεδο του 2018 και φέτος. Όμως, προσθέτει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να επιτευχθούν οι υψηλές πωλήσεις παλαιότερων ετών.

Αναφέρεται επίσης στα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα των ψηλών κτηρίων, τα οποία δημιουργούν σημαντική και βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και εξηγεί πώς ο περιορισμένος κρατικός παρεμβατισμός θα βοηθήσει στη δημιουργία προσιτών κατοικιών με μειωμένο ενοίκιο.

Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί η αγορά των ακινήτων φέτος; Από πλευράς πωλήσεων και τιμών.

Αδιαμφισβήτητα η χρονιά που μας πέρασε ήταν μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών για την αγορά ακινήτων, καταγράφοντας άνοδο σε όλους τους δείκτες και αποδεικνύοντας τη σταθερή αύξηση της ζήτησης για τα ακίνητα στην Κύπρο. Το 2018, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο ανέβηκαν στο ψηλότερο σημείο από το 2008 κλείνοντας τη χρονιά με άνοδο για πέμπτο συνεχές έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα τεσσάρων ετών, μετά το αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης του 2013, οι συναλλαγές στα ακίνητα κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση σε ποσοστό 132%, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή ανάπτυξης για την αγορά.

Για τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι και φέτος οι πωλήσεις θα κινηθούν στο ίδιο πολύ καλό επίπεδο. Αυτό υποστηρίζεται και από τα πιο πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας σύμφωνα με τα οποία, τον Ιανουάριο η αύξηση στις πωλήσεις διαμορφώνεται στο 10%. Όσον αφορά την εκτίμησή μου για τις τιμές των ακινήτων, αναμένω ότι δεν θα υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση από τις τρέχουσες τιμές οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ακόμα, εάν προσθέσουμε τους δείκτες της οικονομίας που σίγουρα επηρεάζουν τους αγοραστές και επενδυτές ακινήτων (και την ψυχολογία τους), όπως είναι ο ψηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, ο χαμηλός πληθωρισμός, ο πολύ καλός ρυθμός μείωσης της ανεργίας και οι προοπτικές πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020, οι απανωτές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από οίκους αξιολόγησης, ο δανεισμός με πλεονεκτικούς όρους από τις ξένες αγορές, οι συνεχόμενες επιτυχημένες χρονιές του τουρισμού και η εντυπωσιακή πορεία του τομέα των κεφαλαίων στην Κύπρο, θα είναι πλέον ορατό σε όλους το γεγονός ότι, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου, οι προοπτικές του τομέα των ακινήτων, αλλά και της οικονομίας γενικότερα είναι τόσο θετικές.

Πιστεύετε πως ο τομέας έχει εισέλθει σε μία πορεία σταθεροποίησης;

Παρακολουθώντας ιστορικά τις πωλήσεις ακινήτων που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο αλλά και τους υπόλοιπους δείκτες της αγοράς και της οικονομίας, μπορεί κάποιος να καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα ότι ο τομέας έχει εισέλθει σε μια πορεία σταθεροποίησης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με πιο εντατικούς ρυθμούς, αρκεί να μην προκύψουν άλλα εξωγενή απρόοπτα προβλήματα. Η αύξηση κατά 6% στις πωλήσεις και ακολούθως η υγιής αύξηση των τιμών κατά 5%, η έλλειψη χρέους από την αγορά και η έλλειψη αποθέματος καταδεικνύουν το γεγονός ότι η κυπριακή αγορά ακινήτων βρίσκεται επί του παρόντος σε πολύ σταθερά και υγιή θεμέλια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρά τη σημαντική αύξηση στις πωλήσεις, εντούτοις υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να φτάσουμε στα κανονικά επίπεδα δραστηριότητας που η κυπριακή αγορά κατέγραφε την περίοδο 1999-2005, με 12.000-15.000 συναλλαγές ετησίως.

Ξένες επενδύσεις σε ακίνητα. Πόσο ωφέλιμες είναι για την οικονομία μίας χώρας;

Η ροή ξένων επενδύσεων σε μια χώρα είναι ένα θέμα που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών οικονομολόγων. Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να πάρουν πολλές μορφές από τις οποίες εξαρτάται και το αντίκτυπο που έχουν για την οικονομία της εκάστοτε χώρας. Οπότε θα έλεγα ότι οι ωφέλιμες επενδύσεις είναι αυτές που προωθούν τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της χώρας υποδοχής και την ανάπτυξή της, προωθούν την παραγωγικότητα, την μεταφορά τεχνολογίας, την εισαγωγή νέων διεργασιών και το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

Αυτές οι επενδύσεις στα οικονομικά είναι γνωστές ως Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (Foreign Direct Investment FDI). Εφόσον οι επενδύσεις αυτές έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, στη συνέχεια η χώρα υποδοχής θα πρέπει να ενθαρρύνει τις ροές άμεσων ξένων επενδύσεων, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα, επιδοτήσεις και άλλα μέτρα για την προσέλκυσή τους. Αυτό είναι κάτι που αδιαμφισβήτητα κάνει πολύ καλά η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων, με συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας και τη μετατροπή της σε ένα πλήρως διαφανή προορισμό για επιχειρήσεις και επενδύσεις.

Ρωσικές εταιρείες φαίνεται πως μεταφέρουν την έδρα τους από την Κύπρο σε άλλους προορισμούς. Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν και τον τομέα των ακινήτων;

Είναι γεγονός ότι οι συνεχιζόμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία αλλά και οι προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για περιορισμό των επιχειρήσεων χωρίς φυσική παρουσία και πραγματική δραστηριότητα («Shell» Companies), οδήγησαν πολλές ρωσικές εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους από την Κύπρο σε άλλους προορισμούς. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που αναμένω να επηρεάσει άμεσα την αγορά ακινήτων. Το φορολογικό καθεστώς και η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος θα συνεχίσουν να αποτελούν κύριο λόγο για ρωσικές εταιρείες να παραμείνουν στην Κύπρο. Επιπλέον οι μακροχρόνιοι πολιτισμικοί και ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών, είναι αρκετά ισχυροί για να υπερβούν τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται και ικανοί να δημιουργήσουν λαμπρές προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Αβάσιμες οι κατηγορίες

Το τελευταίο διάστημα έρχονται πολύ αυστηρές συστάσεις για το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων από την Ε.Ε, ενώ προόσφατα προέκυψαν και κάποιες τροποποιήσεις. Αυτό φοβίζει τους επενδυτές; Πώς διαφοροποιεί την αγορά;

Καταρχάς, χωρίς αμφιβολία το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων (CIP) θεωρείται ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα στην Ευρώπη, το οποίο έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Οι συστάσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από την Κομισιόν, δεν πρέπει να ανησυχούν τους επενδυτές, καθότι η Κύπρος είναι σε μόνιμη επαφή με τις επιτροπές της Ε.Ε για υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που θα διασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση του προγράμματος. Οι προσπάθειες στοχοποίησης της Κύπρου για το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων είναι απολύτως αβάσιμες, καθότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει μέσω του προγράμματος και αυτόβουλα υιοθετήσει αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά την πρόληψη των συναλλαγών στις οποίες μπορεί να ενέχονται παράνομες δραστηριότητες είτε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είτε για φοροδιαφυγή.

Πιστεύετε ότι τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή είναι προς την σωστή κατεύθυνση για να προστατευτούν τόσο οι επενδύσεις –κυρίως στον τομέα των ακινήτων- στη χώρα, όσο και το όνομα της Κύπρου;

Το CIP δεν είναι κάτι που επινοήθηκε στην Κύπρο. Χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει τέτοια προγράμματα εδώ και δεκαετίες. Είναι κίνητρο για διάφορους επενδυτές να μεταναστεύσουν, να εξερευνήσουν νέα μέρη του κόσμου και να εμπλουτίσουν τον τοπικό πολιτισμό. Δεν πιστεύω ότι τα προγράμματα αυτά πρέπει να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο. Η Κύπρος ήταν πάντα ανοικτή στους επισκέπτες και πρέπει να συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε ξένους επενδυτές που θέλουν να μεταφέρουν μέρος του πλούτου τους στην Κύπρο.

Όπως έχω αναφέρει και παραπάνω, η διάσταση που έχει δοθεί στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν δεν παρουσιάζει μια δίκαιη εικόνα για την Κύπρο η οποία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του προγράμματος σε πλήρη συνάρτηση με τις υποδείξεις της ΕΕ.

Τι μπορεί να «διδάξει» η Λεμεσός στις άλλες επαρχίες όσον αφορά στην ανάπτυξη και επένδυση των ακινήτων; Πού υστερεί η συμπρωτεύουσα και πού υπερτερούν οι υπόλοιπες επαρχίες;


Κατά γενική ομολογία η Λεμεσός τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει μέσα από μια σειρά έργων, που καταγράφονται σαν αποτέλεσμα δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας να εκσυγχρονιστεί σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, δημιουργώντας συνθήκες διατήρησης και ανάπτυξής της ως ευρωπαϊκό οικονομικό και ναυτιλιακό κέντρο. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η διαμόρφωση του αστικού κέντρου, η ανάπτυξη σύγχρονων εμβληματικών κτιρίων, η δημιουργία της καινούργιας μαρίνας, καθώς και η φιλοξενία του επερχόμενου τουριστικού θερέτρου καζίνο κάνουν τη Λεμεσό να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες επαρχίες, κάτι το οποίο καταγράφεται και στις ετήσιες πωλήσεις ακινήτων.

Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμη δρόμος για περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Λεμεσού για να μπορεί να συγκρίνεται επάξια, με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ένα βασικό πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται είναι αυτό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, το οποίο αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό και στο Σχέδιο Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την έκθεση συμπερασμάτων, το σύστημα μεταφορών της πόλης βρίσκεται σε ανισορροπία, με το αυτοκίνητο να υπερισχύει εις βάρος όλων των άλλων μέσων που είναι φιλικότερα στο περιβάλλον, προκαλώντας τεράστιες καθυστερήσεις, κόστος και δυστυχήματα. Αναμφίβολα λοιπόν χρειάζονται άμεσα μέτρα και λύσεις, ούτως ώστε η πόλη να καταστεί βιώσιμη για τους κατοίκους της και για τους ξένους επισκέπτες.

Σε πρόσφατο άρθρό σας κάνατε λόγο για «περιορισμένο κρατικό παρεμβατισμό» στο θέμα των ακινήτων. Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει πρακτικά το κράτος στο ζήτημα των υψηλών ενοικίων;

Στο άρθρο στο οποίο αναφέρεστε έχω αναλύσει τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα που παρατηρείται στην Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λεμεσό λόγω των υψηλών ενοικίων. Όπως έχω αναφέρει το πρόβλημα αυτό παρατηρείται λόγω του ότι η αυξημένη ζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση δεν είναι ανάλογη της προσφοράς (κυρίως λόγω της στασιμότητας της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά τα έτη 2012-2015). Όπως είδαμε και στη Λεμεσό, όταν η ζήτηση είναι υψηλότερη από την προσφορά, οι τιμές αυξάνονται. Εδώ είναι λοιπόν που απαιτείται ο περιορισμένος κρατικός παρεμβατισμός που θα βοηθήσει στην δημιουργία προσιτών κατοικιών με μειωμένο ενοίκιο («Affordable Housing») για αυτούς τους οποίους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα ενοίκια της αγοράς.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αναγνωρίσει το πρόβλημα και βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση επίλυσής τους μέσα από τη δημιουργία σχεδίου Προσιτής Κατοικίας, αλλά και την επανεξέταση νομοσχεδίου για τους κακοπληρωτές του Ενοικιοστασίου. Το τελευταίο θα αυξήσει κατακόρυφα την εμπιστοσύνη των ιδιοκτητών ακινήτων προς την αγορά (αφού πλέον δεν θα νιώθουν ότι θα «τιμωρηθούν» από ένα κακοπληρωτή ο οποίος δεν θα πληρώνει αλλά θα «κρατεί» το ακίνητό τους για 5-10 χρόνια) και έτσι, θα διαθέσουν τις κατοικίες τους προς ενοικίαση, αυξάνοντας έτσι την προσφορά, μειώνοντας έμμεσα τις τιμές ενοικίων.

Ψηλά κτήρια. Ακούγονται πολλές φωνές εναντίον, όμως τι σημαίνουν για την οικονομία της χώρας;

Είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό καταγράφονται μερικές αντιδράσεις και ανησυχίες για τα ψηλά κτήρια και ιδιαιτέρως στη Λεμεσό. Καταρχάς πριν αναφερθώ στην επίδρασή τους στην οικονομία, θα ήθελα να αναφερθώ στα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της πολιτικής των ψηλών κτηρίων για τους χώρους στους οποίους εφαρμόζεται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με σωστό πολεοδομικό σχεδιασμό τα ψηλά κτήρια μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο αστικής ανάπτυξης και ανάπλασης. Η βασική αρχή της θεωρίας των ψηλών κτηρίων είναι ότι αυξάνεται το ύψος, χωρίς να αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο όγκος και η κάλυψη. Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία χώρων και πλατειών, ενώ παράλληλα επιλύει το διαχρονικό πρόβλημα των πόλεων που σχετίζεται με την έλλειψη χώρων στάθμευσης.

Σε σχέση με τους προβληματισμούς που αφορούν την οικονομία, αναμφίβολα τα ψηλά κτήρια δημιουργούν σημαντική και βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα σε σχέση τόσο με την κατασκευή όσο και με την πώλησή τους (μείωση ανεργίας, προσέλκυση κεφαλαίων μέσω επενδύσεων κ.τλ.). Πέραν όμως των άμεσων ωφελημάτων θα έλεγα ότι και ως σύμβολο από μόνο του ένα ψηλό κτήριο λόγο του μεγέθους και του προφίλ του, εκφράζει μεγάλη οικονομική δύναμη και ανάπτυξη που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την οργάνωση, τη συμπεριφορά και την όψη του αστικού τοπίου κάτι που αδιαμφησβήτητα αρμόζει σε μία σύγχρονη πόλη όπως η Λεμεσός.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην παραφιλολογία που επικρατεί για δήθεν εξάρτηση της αγοράς ακινήτων από τις πωλήσεις πολυτελών διαμερισμάτων σε τέτοιου είδους αναπτύξεις. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της KPMG «Real Estate Insights» (που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα), για το 2018 ο αριθμός συναλλαγών για ακίνητα άνω του 1 εκατομμυρίου ανήλθε γύρω στα 500, ενώ ο συνολικός αριθμός συναλλαγών την ίδια περίοδο ήταν 9,242. Αυτό υποδηλώνει ότι μόλις το 5,5% επί των συνολικών πωλήσεων σχετίζεται με πωλήσεις ψηλών κτηρίων.

Για την ανέγερση και απόκτηση ακινήτων απαιτείται η συνεργασία με τράπεζες, όπως έχετε δηλώσει στο παρελθόν. Όμως, με τον μεγάλο αριθμό ΜΕΔ και τις τράπεζες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές για παραχώρηση νέων δανείων, πώς συνεχίζεται αυτή η συνεργασία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάπτυξη του κλάδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα των τραπεζών να παρέχουν νέες δανειοδοτήσεις, ιδιαίτερα στον στεγαστικό τομέα, παρόλο που αναγνωρίζεται ότι οι παροχές δανείων γίνονται με πιο αυστηρά και ορθά κριτήρια σε σχέση με το παρελθόν.

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε την πρόοδο που καταγράφηκε στη μείωση του ποσοστού των ΜΕΔ, κυρίως λόγω των εκτεταμένων μέτρων που έχουν υιοθετηθεί από τον τραπεζικό τομέα και το κράτος. Λόγω ακριβώς αυτής της προόδου, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη σθεναρή οικονομική δραστηριότητα, την αύξηση στους μισθούς, την προσφορά νέου δανεισμού αλλά και των χαμηλών επιτοκίων, βλέπουμε να παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση δανείων, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά.

Η χρονιά του The Icon

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες της εταιρείας για το The Icon και τι μπορούμε να αναμένουμε το 2019 από την Imperio;

Στην Imperio βλέπουμε με ιδιαίτερη αισιοδοξία τη φετινή χρονιά. Προσβλέπουμε με ανυπομονησία την πρόοδο των εργασιών στο The Icon, οι οποίες προχωρούν εντατικά. Παρόλο που η παράδοση του The Icon είναι προγραμματισμένη για το 2020, η φετινή χρονιά θα το δει να κυριαρχεί στον ουρανό με την ολοκλήρωση του σκελετού του κτηρίου. Πέραν του The Icon, προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση άλλων μικρότερων έργων, αλλά και στην εισαγωγή νέων αναπτύξεων που θα απευθύνονται τόσο στην ξένη όσο και στην τοπική αγορά.

Η σχέση με τον Πρόεδρο

Επειδή ακούγονται διάφορα, πιστεύετε πως η συγγενική σας σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνέβαλε στην ανάπτυξη που παρουσιάζει η Imperio τα τελευταία χρόνια;

Συνέβαλε πολύ λίγο έως καθόλου. Στον ανταγωνιστικό τομέα των ακινήτων, ο επιχειρηματίας πρέπει να είναι διορατικός, να αναγνωρίζει διεθνείς τάσεις (και τις εφαρμογές τους στη ντόπια αγορά), να παίρνει ρίσκα ξέροντας πάντα τις δυνατότητές του, να προσφέρει νέα και καινοτόμα προϊόντα στην αγορά και πάντα μα πάντα, να πράττει αυτό ακριβώς που υπόσχεται. Εμείς στην Imperio, κάνουμε ακριβώς αυτά, παραδίδουμε ό,τι ακριβώς υποσχόμαστε και παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνουμε οποιοδήποτε καινούργιο αγοραστή να ρωτήσει συμβούλους και συνεργάτες για τη φήμη της εταιρείας μας και την ποιότητα των ακινήτων μας πρωτού αγοράσει από εμάς. Γιατί ουδέν κρυφό υπό τον ήλιο.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, αν συμβάλει σε κάτι η οικογενειακή σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι σε μια αυξημένη ευθύνη όσον αφορά την ποιότητα των ακινήτων μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Πηγή: Philenews 
http://www.philenews.com/oikonomia/anthropoi/article/673670/gannis-misirlis-se-ygi-themelia-i-agra-akiniton

Άρθρο του Αναπληρωτή Προέδρου του Συνδέσμου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

αναρτήθηκε στις 8 Ιαν 2019, 10:57 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 8 Ιαν 2019, 10:58 μ.μ. ]

9 Ιανουαρίου 2018.       

Άρθρο του Αναπληρωτή Προέδρου του Συνδέσμου κ. Γιάννη Μισιρλή στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με θέμα: Οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς.
Αύξηση 24% στην κατάθεση πωλητηρίων εγγράφων το Α΄ εξάμηνο του 2018

αναρτήθηκε στις 5 Ιουλ 2018, 12:58 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

Αύξηση 31% στις πωλήσεις ακινήτων το πεντάμηνο 2018

αναρτήθηκε στις 19 Ιουν 2018, 5:53 π.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 19 Ιουν 2018, 5:54 π.μ. ]

5 Ιουνίου 2018.  

Με χαμηλότερους ρυθμούς κινήθηκαν τον Μάιο οι πωλήσεις ακινήτων. Ενώ ο πρώτος μήνας του έτους έφερε αύξηση 64% στα πωλητήρια έγγραφα και ο Φεβρουάριος έκλεισε με 46% αύξηση, ο Μάιος κινήθηκε με χαμηλότερες στροφές. Τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν τον Μάιο στο Κτηματολόγιο κατέγραψαν άνοδο 10%, ενώ η αύξηση για το πεντάμηνο κλειδώνει στο 31%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα μετά στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο αριθμός πωλητήριων εγγράφων ανήλθε τον Μάιο του 2018 στα 828 σε σύγκριση με 756 τον Μάιο του 2017, ενώ
το σύνολο των πωλητήριων εγγράφων παγκύπρια ανήλθαν στα 3612.

Πάντως, η Αμμόχωστος φέτος τα πάει πολύ καλά καθώς τα πωλητήρια έγγραφα αυξάνονται με διψήφιο αριθμό σε σχέση με πέρσι. Η αύξηση στο πεντάμηνο έφτασε το 84% με 271 πωλητήρια έγγραφα. Στη Λευκωσία κατατέθηκαν
638 πωλητήρια έγγραφα το πεντάμηνο σε σχέση με 422 πέρσι καταγράφοντας άνοδο 51%. Χαμηλότερους ρυθμούς διατήρησαν για τον μήνα Μάιο η Πάφος και η Λεμεσός. Στη Λεμεσό, τον Μάιο κατατέθηκαν 282 πωλητήρια έγγραφα από 298 τον περσινό Μάιο (πτώση 5%), ενώ στην Πάφο, τον μήνα Μάιο κατατέθηκαν 201 πωλητήρια έγγραφα από 183 τον
περσινό Μάιο, καταγράφοντας αύξηση 10%. 

Τέλος, τα πωλητήρια έγγραφα στη Λάρνακα κατέγραψαν πτώση 5% τον Μάιο, ενώ στο πεντάμηνο οι αριθμοί πλησιάζουν τα περσινά επίπεδα (523 πωλητήρια έγγραφα).

Άνοδο 64% κατά τον πρώτο μήνα του 2018

αναρτήθηκε στις 7 Φεβ 2018, 7:45 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

7 Φεβρουαρίου 2018. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία τον Ιανουάριο του 2018 ανήλθαν στα 695 έναντι 423 τον αντίστοιχο μήνα του 2017, σημειώνοντας αύξηση 64%.

Ποσοστό 32,3% ή 225 πωλητήρια έγγραφα κατατέθηκαν στη Λεμεσό, η οποία συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα των πωλήσεων. Στη Λεμεσό οι πωλήσεις ανήλθαν στις 225 τον φετινό Ιανουάριο σε σχέση με 132 τον περσινό Ιανουάριο, καταγράφοντας άνοδο 70%.

Ακολούθησε η Πάφος με 164 πωλήσεις και άνοδο 71% σε σχέση με τον πρώτο μήνα του 2017.

Στην επαρχία Λάρνακας κατατέθηκαν 112 πωλητήρια έγγραφα τον Ιανουάριο του 2018 έναντι 102 τον ίδιο μήνα του 2017, σημειώνοντας αύξηση 10%.

Στη Λευκωσία οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 103%, φτάνοντας στις 146 τον Ιανουάριο του 2018 σε σχέση με 72 τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Εξάλλου, στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου κατατέθηκαν 48 πωλητήρια έγγραφα τον πρώτο μήνα της φετινής χρονιάς έναντι 21 τον πρώτο μήνα της περσινής χρονιάς, με το ποσοστό αύξησης να φτάνει το 129%

Δυναμικό come back στις κατασκευές

αναρτήθηκε στις 29 Οκτ 2017, 11:49 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

19 Οκτωβρίου 2017

Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σελίδα 10

Επιστρέφουν οι ξένοι αγοραστές ακινήτων

αναρτήθηκε στις 3 Οκτ 2017, 11:35 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

4 Οκτωβρίου 2017

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία, οι ξένοι αγοραστές ακινήτων επιστρέφουν στην Κύπρο δίνοντας σημαντική ώθηση στην αγορά και ανατρέποντας την πτωτική πορεία που ακολούθησε την τραπεζική κρίση.

Φορείς της αγοράς επισημαίνουν τη θετική συνεισφορά του σχεδίου πολιτογράφησης της κυβέρνησης αλλά και των διάφορων άλλων κινήτρων που παραχωρούνται.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του κτηματολογίου, ο αριθμός των ακινήτων για τα οποία έχουν κατατεθεί πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς ανήλθε το εννεάμηνο του 2017 στα 1574 από 1110 το εννεάμηνο του 2016 σημειώνοντας αύξηση 42%.


Οι πωλήσεις σε κυπρίους παρουσιάζουν αύξηση 11,74% στις 3949 από 3534 πέρσι. Oι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους το εννεάμηνο του 2017 αποτελεί το 28,5% των συνολικών πωλήσεων ακινήτων.

Το σύνολο των πωλητήριων εγγράφων παγκύπρια παρουσιάζει αύξηση 19% το εννεάμηνο του 2017.

Της Γεωργίας Χαννή

Πηγή: Stockwatch

Ανοδικά οι πωλήσεις ακινήτων και τον Αύγουστο

αναρτήθηκε στις 4 Σεπ 2017, 11:03 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

Εφημερίδα Πολίτης 5 Σεπτεμβρίου 2017, σελίδα 9.

Καλπάζουν οι πωλήσεις ακινήτων το επτάμηνο

αναρτήθηκε στις 8 Αυγ 2017, 9:57 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 8 Αυγ 2017, 10:20 μ.μ. ]

Εφημερίδα Φιλελεύθερος, 2 Αυγούστου 2017

Συνεχίζεται η καλπάζουσα πορεία της πώλησης ακινήτων καθώς για έβδομο μήνα καταγράφηκε σημαντική αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί στα επαρχιακά κτηματολόγια. Συγκεκριμένα, ο μήνας Ιούλιος κατέγραψε αύξηση 18%, η οποία διατηρεί την αύξηση του πρώτου επταμήνου στο 20%. Πολύ μεγάλη πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καταγράφηκε στη Λάρνακα, ενώ τριψήφιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων καταγράφει η επαρχία Αμμοχώστου. Για ακόμα έναν μήνα η Λεμεσός κατέχει τα πρωτεία στην κατάθεση πωλητήριων εγγράφων, ενώ καταγράφει και τη μεγαλύτερη επταμηνιαία αύξηση.

Συνολικά για τους μήνες Ιανουάριο Ιούλιο, ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκαν σε όλη την Κύπρο ανέρχεται στα 4.349 έναντι 3.637 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για τον μήνα Ιούλιο, οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε 739 (έναντι 625 πέρσι), δηλαδή αυξήθηκαν κατά 18%.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το πρώτο επτάμηνο του 2016, τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των πωλητήριων εγγράφων που έχουν κατατεθεί κατέχει η Λεμεσός με το ποσοστό αύξησης να διαμορφώνεται στο 31%. Κατατέθηκαν συνολικά 1.604 πωλητήρια έγγραφα εκ των οποίων τα 269 τον Ιούλιο. Να σημειωθεί ότι τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν τον μήνα Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 22%. Παράλληλα, η θετική πορεία των πωλητήριων εγγράφων αντικατοπτρίζεται και στη Λευκωσία, καθώς για το πρώτο επτάμηνο του 2016 κατατέθηκαν 708 πωλητήρια έγγραφα από 576 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν το πρώτο επτάμηνο στην πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 23%. Με άνοδο της τάξεως του 119% κινήθηκαν τον φετινό Ιούλιο τα πωλητήρια έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Αμμοχώστου, φτάνοντας στα 59 έναντι 27 τον ίδιο μήνα της περσινής χρονιάς Εξάλλου, η κατάθεση πωλητήριων εγγράφων Ιανουαρίου Ιουλίου αυξήθηκε κατά 20%, καθώς αυτά ανήλθαν στα 252 έναντι 210 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αρνητικό αριθμό πωλήσεων καταγράφει η επαρχία Λάρνακας, στην οποία τα πωλητήρια έγγραφα ανήλθαν τον Ιούλιο στα 103 έναντι 123 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Παράλληλα, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν το πρώτο επτάμηνο μειώθηκαν κατά 10%, φτάνοντας στα 702 σε σχέση με 780 την ίδια περίοδο του 2015.

Στην Πάφο κατατέθηκαν 1.083 έγγραφα, καταγράφοντας αύξηση 27% από το περσινό επτάμηνο. Ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων που υποβλήθηκε τον Ιούλιο στην Πάφο ανήλθε στα 184 από 153 τον περσινό Ιούλιο.

Δήμητρα Λάντου

1-10 of 538