Ανακοινώσεις


Θλίψη για τον θάνατο του Μιχαλάκη Λεπτού

αναρτήθηκε στις 5 Ιαν 2021, 1:11 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

4 Ιανουαρίου 2021.

Τη θλίψη του για το θάνατο του επιχειρηματία Μιχαλάκη Λεπτού, εκφράζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, υπογραμμίζοντας παράλληλα το μεγαλείο του επιχειρηματικού πνεύματος του εκλιπόντος.

Ο αείμνηστος Μιχαλάκης Λεπτός υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου και διετέλεσε Πρόεδρός του από το 1989 μέχρι το 2001. Από την ίδρυση του Συνδέσμου το 1983 και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος, έδωσε το δικό του στίγμα στην πορεία του Συνδέσμου αναγάγωντας τον σε καθοριστικό παράγοντα της οικονομικής ζωής της Κύπρου.

Πάντα πρωτοπόρος και με όπλο τη διορατικότητά του, ο Μιχαλάκης Λεπτός διακρίθηκε για την επιχειρηματική του δραστηριότητα ανοίγοντας δρόμους στους τομείς του επιχειρείν με τους οποίους καταπιάστηκε.

Ο Μιχαλάκης Λεπτός γεννήθηκε στην Κερύνεια και δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά τόσο στην Κερύνεια στον τομέα ανάπτυξης γης με πρωτοποριακά για την εποχή εκείνη έργα όσο και στην επαρχία Πάφου μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του στην ίδρυση του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Νεάπολις στην Πάφο.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος. Αιωνία ας είναι η μνήμη του.

Άμεση απόδοση ευθυνών εκεί και όπου προκύπτουν

αναρτήθηκε στις 26 Οκτ 2020, 11:11 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

14 Οκτωβρίου 2020. 

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών σημειώνει πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες από το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera, έχουν προκαλέσει σε όλους αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και προβληματισμού. Ως εκ τούτου η ενδελεχής και εις βάθος διερεύνηση των καταγγελιών, για το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων και η απόδοση ευθυνών, εκεί και όπου προκύπτουν, θα πρέπει να είναι άμεση. Οι κακές πρακτικές ορισμένων δεν μπορούν να καταδικάζουν το σύνολο των επιχειρήσεων.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία στην οποία η κυπριακή οικονομία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με νέες και σημαντικές προκλήσεις. Είναι ευρέως αποδεκτό πως η συνεισφορά του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος προς την οικονομία, με την προσέλκυση αξιόπιστων ξένων επενδυτών σε δύσκολες περιόδους, ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως αυτή του διεθνώς αναγνωρισμένου ελεγκτικού οίκου EY την προηγούμενη βδομάδα, το συνολικό ύψος της άμεσης και έμμεσης συμβολής του Προγράμματος στην οικονομία υπολογίζεται μεταξύ €7.6 με €9.7 δις. ενώ υπολογίζεται ότι δημιούργησε γύρω στις 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας και συνεισφέρει στην συνεχή εργοδότηση πέραν των 40 χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα. Παράλληλα συνέβαλε στην εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Κράτους, στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ως εκ τούτου, o Σύνδεσμος τονίζει ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να απωλέσει ξένες επενδύσεις από άτομα ή εταιρείες που αποδεδειγμένα έχουν καθαρά επιχειρηματικές προθέσεις.

Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα του Κράτους για στήριξη της αγοράς ακινήτων

αναρτήθηκε στις 26 Ιουν 2020, 1:46 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

26 Ιουνίου 2020.

Με αφορμή τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκαν στις 24 Ιουνίου για στήριξη της αγοράς ακινήτων, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών συγχαίρει την Πολιτεία για τα μέτρα που πήρε για στήριξη τόσο του κλάδου, όσο και της ευρύτερης οικονομίας από τα αλυσιδωτά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου ανέφερε πως τα σχέδια παροχής πολεοδομικών κινήτρων και οι παρατάσεις ισχύος πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, που ανακοινώθηκαν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ο κλάδος των ακινήτων, διαθέτει όλα τα συστατικά που χρειάζονται, ούτως ώστε, εάν στηριχθεί, να συνεχίσει την ανοδική πορεία που κατέγραφε πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ οι εταιρείες ανάπτυξης γης έχουν αποδείξει, επανειλημμένα και σε βάθος χρόνου, ότι μπορούν να κινηθούν με ευελιξία, να προσαρμόσουν και να αναβαθμίσουν ποιοτικά το προϊόν τους και να προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις για το καλό του συνόλου της οικονομίας», κατέληξε.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών σημειώνει πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με το βαρύ πλήγμα που έχει δεχτεί η κυπριακή οικονομία, η ουσιαστική στήριξη των κλάδων που αποτελούν τους διαχρονικούς πυλώνες στήριξης της, αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία επιτακτική ανάγκη. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σημαντικό οι προσπάθειες που καταβάλουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, για επιστροφή στην κανονικότητα και διαμόρφωση ενός θετικού επενδυτικού κλίματος από το εξωτερικό τόσο για τον τουριστικό τομέα όσο και τον τομέα των ακινήτων, να τύχουν της απαραίτητης στήριξης από την Πολιτεία

Προτάσεις του Συνδέσμου για επανεκκίνηση της οικονομίας

αναρτήθηκε στις 22 Απρ 2020, 6:46 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

22 Απριλίου 2020.

Συμμετοχή στη σύσκεψη με τον Προέδρο της Δημοκρατίας

 Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών συμμετείχε δια του Προέδρου του κ. Μιχάλη Χατζηπαναγιώτου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με επαγγελματικούς συνδέσμους και κοινωνικούς εταίρους, στην παρουσία αρμοδίων υπουργών, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού Covid-19.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Χατζηπαναγιώτου παρουσίασε τις θέσεις του Συνδέσμου, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

 ·         Κίνητρα για αγορά πρώτης κατοικίας για νεαρά ζευγάρια, στα πλαίσια παρόμοιων προγραμμάτων άλλων χωρών, με παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις εμπορικές τράπεζες ισοδύναμων με το 15% της αξίας ακινήτου ούτως ώστε η τράπεζα να δανείζει επιπρόσθετο 15% και η ίδια συνεισφορά του αγοραστή να μειώνεται στο 5%.

·         Φορολογικά κίνητρα περιορισμένης διάρκειας (μέχρι τα τέλη  Δεκεμβρίου 2021) με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων τόσο από ντόπιους, όσο και από ξένους αγοραστές.

·         Δημιουργία κέντρου εξυπηρέτησης επενδυτών.΄

·         Συνέχιση και ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με ενοποίηση διαδικασιών και εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για όλα τα στάδια εξέτασης των πολεοδομικών αιτήσεων. 

·         Επέκταση τελευταίας μέρας υποβολής πολεοδομικών αιτήσεων για κίνητρα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 και αλλαγή του όρου για ολοκλήρωση του έργων σε χρονική περίοδο που δεν θα ξεπερνά τα 3 χρόνια από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας οικοδομής εφόσον έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες.

 Σε δηλώσεις με το πέρας της σύσκεψης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδόμων, κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, σημείωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συνδέσμου χαιρετίζουν τα μέτρα που πήρε, έγκαιρα, η Πολιτεία για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και στήριξη της οικονομίας από τα αλυσιδωτά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας τη σημασία στήριξης του κλάδου των ακινήτων. «Μετά το βαρύ πλήγμα που έχει δεχθεί η παγκόσμιά οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η ουσιαστική στήριξη του κλάδου των ακινήτων το αμέσως επόμενο διάστημα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ο ευρύτερος κλάδος των ακινήτων και των κατασκευών απασχολεί πάνω από 40,000 εργαζόμενους, ενώ από τη δραστηριοποίησή του επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες. Ως εκ τούτου η συμβολή του στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας τόσο σε συνεισφορά στο ΑΕΠ όσο και σε θέσεις εργασίας, είναι τεράστια. Ως Σύνδεσμος έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και παραμένουμε στη διάθεση της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων για περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση τους, προκειμένου όλοι μαζί να βγούμε από αυτή την κρίση πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί», κατέληξε.

Επιτακτική ανάγκη η στήριξη της οικοδομικής βιομηχανίας και του τομέα των κατασκευών

αναρτήθηκε στις 28 Μαρ 2020, 5:11 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

27 Μαρτίου 2020.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών χαιρετίζει τα εξαγγελθέντα μέτρα της Πολιτείας για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και στήριξη της οικονομίας από τα αλυσιδωτά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19, τονίζει ωστόσο την ανάγκη για λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης του τομέα των κατασκευών.

Τα αναθεωρημένα μέτρα που ανακοινώθηκαν, στις 23 Μαρτίου 2020, για τα εργοτάξια κλειδώνουν όλα τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη, με ανυπολόγιστες συνέπειες, σε ένα κλάδο που βρισκόταν στην άνθισή του μετά την οικονομική κρίση του 2013.

Όπως είναι γνωστό, ο κλάδος των ακινήτων ήταν ένας εξ αυτών που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2013. Παρά όμως τι προβλέψεις περί του αντιθέτου, ο κλάδος αντιμετώπισε τα προβλήματα του, βρήκε τις λύσεις και επανήλθε δυναμικά δίνοντας ισχυρή ώθηση και στην υπόλοιπη οικονομία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη συνθηκών ανάπτυξης και τη γρήγορη έξοδο της Κύπρου από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής.

Σήμερα ο κλάδος απασχολεί εκ πάνω από 40,000 εργαζόμενους, ενώ από τη δυναμική επαναδραστηριοποίησή του επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, εργολάβοι, κτηματομεσίτες, εισαγωγείς οικοδομικών υλικών, επιπλοποιοί, τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια, αλλά και τραπεζικοί οργανισμοί, νομικοί και ελεγκτικοί οίκοι και άλλοι, επιβεβαιώνοντας την τεράστια συμβολή του στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας τόσο σε συνεισφορά στο ΑΕΠ όσο και σε θέσεις εργασίας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδόμων, κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, υπογράμμισε πως τα μέλη του Συνδέσμου όπως και ολόκληρος ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου συμπάσχουν με τον κυπριακό λαό σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία. «Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με το βαρύ πλήγμα που αναμένεται να δεχτεί η οικονομία, η ουσιαστική στήριξη του κλάδου των ακινήτων αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία επιτακτική ανάγκη, αφού η αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί η οικονομία τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε, κατά κύριο λόγο, σε τρεις κλάδους: Στον Τουρισμό, στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές, κατέληξε.


Συνάντηση Συνδέσμου με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

αναρτήθηκε στις 29 Ιαν 2020, 12:56 π.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 29 Ιαν 2020, 12:56 π.μ. ]


28 Ιανουαρίου 2020. 

Κλιμάκιο του ΔΣ του Συνδέσμου, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) στην παρουσία και άλλων ανωτέρων στελεχών της Τράπεζας.

Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα, είχε κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα ανταλλάγηκαν απόψεις επί διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο και τα μέλη του Συνδέσμου σε σχέση με τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας.

Τόσο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου όσο και ο Διοικητής της ΚΤΚ τόνισαν την τεράστια σημασία που διαδραματίζει διαχρονικά ο τομέας της κτηματαγοράς στην ανάπτυξη της οικονομίας, τόσο σε συνεισφορά στο ΑΕΠ όσο και σε θέσεις εργασίας και ανταλλάγηκαν απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής αγοράς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νεαρά ζευγάρια όταν προσεγγίζουν τα τραπεζικά ιδρύματα για να ζητήσουν δάνεια για αγορά κατοικίας και κυρίως για τις ψηλές εγγυήσεις που ζητούνται. Επίσης έγινε αναφορά στην τάση που επικρατεί στην Ευρώπη για εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων και στην παροχή εταιρικής εγγύησης (corporate guarantee) που ακόμα ζητούν τα τραπεζικά ιδρύματα. Γι’ αυτό το θέμα, ο Διοικητής ανέφερε ότι αυτή έπαψε να ζητείται από την ΚΤΚ από το 2014 με την εισαγωγή της σχετικής Οδηγίας, αλλά αυτό δεν αναίρει το δικαίωμα της κάθε τράπεζας να την ζητά για να διασφαλίζεται η οποιαδήποτε πράξη πραγματοποιηθεί.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα που αφορά τη δέουσα επιμέλεια (due diligence) σε σχέση με το γεγονός ότι οι τράπεζες κατά τον έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων αγοραστών από το εξωτερικό, επικαλούνται την Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για να προβαίνουν σε έλεγχο επικινδυνότητας του αγοραστή (risk assessment) που στις πλείστες των περιπτώσεων είναι εξαντλητικός, εκνευριστικός και χρονοβόρος. Ο Διοικητής ανέφερε ότι ο έλεγχος επικινδυνότητας πρέπει να πραγματοποιείται στη βάση Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά εναπόκειται στο κάθε τραπεζικό ίδρυμα με πιο τρόπο θα τις εφαρμόσει έτσι ώστε να τους παρέχει ικανοποιητικά στοιχεία για να γίνει η αξιολόγηση και να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Από τη στιγμή που αποδεδειγμένα εφαρμόζονται οι Οδηγίες της ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να επεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική των τραπεζών.

Προστασία και όχι Ισοπέδωση

αναρτήθηκε στις 1 Ιαν 2020, 10:56 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

Επισυνάπτεται συνέντευξη του Προέδρου του Συνδέσμου, κ. Μιχάλη Χατζηπαναγιώτου όπως δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό FORBES στις 22 Δεκεμβρίου 2019.

Νέα ηγεσία στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών

αναρτήθηκε στις 14 Νοε 2019, 9:30 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 14 Νοε 2019, 9:33 μ.μ. ]

14 Νοεμβρίου 2019.

Πρόεδρος ο Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, το οποίο προέκυψε από την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στη Λευκωσία, συνήλθε στην πρώτη του συνεδρία και καταρτίστηκε σε σώμα.

Πρόεδρος του Συνδέσμου εξελέγη ο κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, ενώ αναπληρωτής πρόεδρος επανεξελέγη ο κ. Γιάννης Μισιρλής. Στις θέσεις των δυο αντιπροέδρων εκλέγηκαν οι κ.κ. Γιώργος Μάης και Πανίκος Λειβαδιώτης, γραμματέας ο κ. Σάββας Γεωργιάδης και ταμίας ο κ. Γιάννης Πίπης. Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν εννέα μέλη: Οι κ.κ. Μιχάλης Ζαβός, Μάρκος Χριστοδούλου, Αντώνης Κακουλλής, Δημήτρης Ασσιώτης, Νικόλας Τοφαρίδης, Λεόντιος Χατζηβασίλης, Νικόλας Κάρουλλας, Πάνος Ιωαννίδης και Φαίδωνας Λεμής.

Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας του σώματος, ο κ. Χατζηπαναγιώτου ευχαρίστησε το προηγούμενο Συμβούλιο και τον απερχόμενο πρόεδρό του κ. Παντελή Λεπτό για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους και κάλεσε όλα τα μέλη του νέου ΔΣ να εργαστούν συλλογικά και μεθοδικά για επίτευξη των στόχων του Συνδέσμου.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου τόνισε ότι ο τομέας των κατασκευών και ακινήτων συνεχίζει να αποτελεί ένα σταθερό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πρόσφατα ενθαρρυντικά μηνύματα, δεν πρέπει να παρασύρουν σε εφησυχασμό και επανάπαυση, καθώς είναι πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. «Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως σύμμαχος, τόσο της πολιτείας όσο και του επιχειρηματικού κόσμου, καταθέτοντας την τεκμηριωμένη άποψη και αξιόπιστη θέση του για όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο», κατέληξε.

Παντελής Λεπτός: Ο κλάδος ακινήτων απασχολεί πάνω από 40,000 εργαζόμενους

αναρτήθηκε στις 11 Νοε 2019, 2:37 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών

7 Νοεμβρίου 2019.


Ο κλάδος των ακινήτων, παρά το γεγονός πως ήταν ένας εξ αυτών που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, βρήκε τις λύσεις επιβεβαιώνοντας τις προοπτικές και τις μεγάλες δυνατότητές του, τόνισε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στις 7 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παντελής Λεπτός.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, απηύθυνε στη Συνέλευση, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές του κλάδου και χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή του στην προσπάθεια για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Χαιρετισμό στη Συνέλευση απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Γιώργος Πέτρου, ο Πρόεδρος του CIPA κ. Μιχάλης Μιχαήλ και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI Κύπρου), Άθως Τοφαρίδης. Παρευρέθηκαν, επίσης, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Βασιλική Αναστασιάδου, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι, παράγοντες της αγοράς ακινήτων και άλλοι επίσημοι.

Ο κ. Παντελής Λεπτός, στην ομιλία του είπε πως ο τομέας των ακινήτων συνέβαλε καθοριστικά στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, και ανέφερε ότι «η εικόνα σήμερα είναι διαφορετική, καθώς καταγράφεται ανανέωση της εμπιστοσύνης στον κλάδο των ακινήτων, ο οποίος, όχι μόνο σταθεροποιήθηκε, αλλά ανακάμπτει δίνοντας έτσι ισχυρή ώθηση και στην υπόλοιπη οικονομία». «Ο κλάδος απασχολεί εκ νέου πάνω από 40,000 εργαζόμενους, ενώ από τη δυναμική επαναδραστηριοποίησή του επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, εργολάβοι, κτηματομεσίτες, εισαγωγείς και βιομήχανοι οικοδομικών υλικών, επιπλοποιοί, τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια, τραπεζικοί οργανισμοί, νομικοί και ελεγκτικοί οίκοι και άλλοι», πρόσθεσε.

Αξιολογώντας τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάκαμψη του κλάδου, ο κ. Λεπτός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το Κράτος και την υιοθέτηση ελκυστικών κινήτρων, όπως η μονιμοποίηση των πολεοδομικών κινήτρων, η μείωση των μεταβιβαστικών τελών και η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τον κ. Λεπτό, η μείωση της ανεργίας στους κλάδους που σχετίζονται με τις κατασκευές και την ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, ξεπερνά το 76%. Σήμερα, συνέχισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και η άνοδος της κατασκευαστικής δραστηριότητας είναι υποβοηθητικοί παράγοντες στην ενδυνάμωση των ισολογισμών των τραπεζών, μέσω της αύξησης της συνολικής αξίας ενυπόθηκων ακινήτων και της βελτίωσης των προοπτικών αποπληρωμής από ΜΕΔ του κατασκευαστικού τομέα, οι οποίες αν και παραμένουν ακόμη σε υψηλό επίπεδο, έχουν καταγράψει πολύ σημαντική μείωση που προσεγγίζει το 70% σε σχέση με το 2013.

Εκτενή αναφορά ο κ. Λεπτός έκανε και στα οφέλη του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος το οποίο όπως σημείωσε τόνωσε σημαντικά το ενδιαφέρον και τις πράξεις από ξένους αγοραστές. Σχολιάζοντας τις αλλαγές που έγιναν το τελευταίο διάστημα στις πρόνοιες του Προγράμματος από το Υπουργικό Συμβούλιο, σημείωσε πως αυτές ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού πρόκειται για αλλαγές που το καθιστούν ακόμη πιο ισχυρό και αξιόπιστο. «Οι αλλαγές που έχουν προωθηθεί θωρακίζουν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης υποσχόμενων τομέων της κυπριακής οικονομίας, όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία», τόνισε.

«Έξι χρόνια μετά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, Πολιτεία, επιχειρηματική κοινότητα και πολίτες, μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι για όσα με θυσίες επιτευχθήκαν σε αντίξοες συνθήκες. Καλύψαμε ένα σημαντικό τμήμα της διαδρομής. Επιβάλλεται όμως να συνεχίσουμε, ακόμη πιο αποφασιστικά, στον ίδιο δρόμο. Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε σε όσα έχουν επιτευχθεί. Γιατί η προσπάθεια που η χώρα έχει ξεκινήσει, δεν βρίσκεται στο τέλος της. Η συνεργασία ανάμεσα στην Πολιτεία και στον επιχειρηματικό κόσμο, επιβάλλεται όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά να ενισχυθεί περαιτέρω και να επεκταθεί και σε άλλα πεδία», σημείωσε.Καταλήγοντας ο κ. Λεπτός ανέφερε πως με αυτή τη Γενική Συνέλευση, ολοκληρώνεται η παρουσία του στην Προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όλους τους συνεργάτες του στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα μέλη του Συνδέσμου, για την εμπιστοσύνη τους και την εποικοδομητική συνεργασία που είχαν τα τελευταία έξι χρόνια.


Μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας το Επενδυτικό Πρόγραμμα

αναρτήθηκε στις 25 Οκτ 2019, 1:15 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

25 Οκτωβρίου 2019.    

Με τις πρόσφατες αλλαγές κατέστη πιο αυστηρό και πιο αξιόπιστο
έναντι αντίστοιχων προγραμμάτων πολλών άλλων χωρών

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών (μέλος της ΟΕΒ), υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά την καθοριστική συμβολή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στην κοινή προσπάθεια για ανάπτυξη της οικονομίας και οικοδόμηση συνθηκών μακροχρόνιας ευημερίας.

Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα είχε τα τελευταία χρόνια ουσιαστική συνεισφορά στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε πολλούς τομείς της οικονομίας αγγίζοντας σχεδόν κάθε σπίτι, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εάν κατά την εφαρμογή του Προγράμματος υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις, αυτές δεν αναιρούν, ούτε μειώνουν τη σημασία του για το παρόν και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Άλλο είναι η εποικοδομητική κριτική και η βελτίωση συγκεκριμένων παραμέτρων και άλλο ο μηδενισμός. Θέση του Συνδέσμου είναι ότι οι αλλαγές που προωθήθηκαν το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Καθιστούν το πρόγραμμα ακόμη πιο ισχυρό και αξιόπιστο και ταυτόχρονα πιο αυστηρό. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διερευνήσει συγκεκριμένες περιπτώσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό.

Η κυπριακή οικονομία είναι σήμερα μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην ΕΕ. Αυτό οφείλεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει, μεταξύ αυτών και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Παραμένει ωστόσο ευάλωτη και οι υπεύθυνες προσεγγίσεις αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανοδικής της πορείας. Η στοχοποίηση του Προγράμματος πλήττει την αξιοπιστία της χώρας μας και θέτει σε κίνδυνο όλα όσα έχουμε επιτύχει με επιμονή και συλλογική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Η θωράκιση του Προγράμματος συνεπώς, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

1-10 of 91