Ανακοινώσεις


Ετήσια Γενική Συνέλευση Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών

αναρτήθηκε στις από το χρήστη LBDA 1

28 Νοεμβρίου 2022.  

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στις 28 Νοεμβρίου 2022 οι εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών.


Με την παρουσία τους τίμησαν τη Συνέλευση, προσωπικότητες και αξιωματούχοι από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νίκος Νουρής και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), κ. Αντώνης Αντωνίου.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος αλλά και συνολικά η κυπριακή οικονομία, ως συνέπεια του πολέμου και του επίμονου πληθωρισμού. «Ο κλάδος συνεισφέρει περισσότερα από €3 δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί περισσότερους από 35.000 εργαζόμενους. Αυτά τα στοιχεία αποτυπώνουν τη σημασία τους ως έναν από τους βασικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες για τη χώρα».

Εστίασε παράλληλα στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων της διοίκησης και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, ως κρίσιμων στοιχείων για τη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για τα επόμενα έτη. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηπαναγιώτου: «Είμαι βέβαιος ότι η χώρα μας θα σταθεί όρθια σε αυτό το διεθνές περιβάλλον οικονομικής αστάθειας. Εκείνο που χρειάζεται για να το πετύχουμε αυτό είναι συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών, επιχειρήσεων, τραπεζών και κράτους, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές που θα μας κάνουν ανταγωνιστικότερους έναντι των ξένων αγορών. Συλλογικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και μέσω αυτών η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, τα αποτελέσματα της οποίας θα ωφελούν όλους τους Κύπριους».

Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης, επισημαίνοντας το ρόλο που κατέχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε αυτή την πορεία: «Οι πράσινες κατασκευές, που ήδη με πρωτοβουλία πολλών επιχειρήσεων ανάπτυξης, είναι πραγματικότητα, εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, έχουν και θετικό οικονομικό αντίκτυπο για τους χρήστες, μειώνοντας δραστικά τις ενεργειακές τους δαπάνες. Αυτή η εξοικονόμηση, που ωφελεί τους ιδιώτες αλλά και το κράτος, θα πρέπει να ενθαρρύνεται και μία από τις πιο άμεσες μορφές κινήτρων, πρέπει να είναι τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού».

Συνάντηση Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης με τον Υπουργό Εσωτερικών

αναρτήθηκε στις 1 Φεβ 2022, 9:37 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

31 Ιανουαρίου 2022.   

Τις προτάσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών σε σχέση με τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, μετέφερε στον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου με επικεφαλής τον πρόεδρο, Μιχάλη Χατζηπαναγιώτου.

Η συνάντηση έγινε στις 31 Ιανουαρίου και σε αυτή συζητήθηκε σειρά θεμάτων που αφορούν τον κλάδο ανάπτυξης γης και οικοδομών, ενός τομέα βαρύνουσας σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ευχαρίστησαν τόσο τον Υπουργό και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, όσο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για το έως σήμερα έργο τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του πλαισίου οικοδομικής ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν:

● Επέκταση της διαδικασίας ταχείας πολεοδομικής αδειοδότησης σε μεγαλύτερου μεγέθους αναπτύξεις.

● Επίσπευση πολλών διαδικασιών, με την υλοποίηση λύσεων όπως ο αυτοέλεγχος και η δεσμευτική προκαταρκτική πολεοδομική άδεια.

● Ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων άδειας οικοδομής για μεγαλύτερου μεγέθους αναπτύξεις, στο σύνολο της επικράτειας, με ταυτόχρονη ευθύνη του μελετητή για την έκδοσή της.

● Ανάθεση της ευθύνης της τελικής έγκρισης σε ιδιώτες μελετητές για μικρές αναπτύξεις και σε ορκωτούς μελετητές για τις μεγαλύτερες, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία που σήμερα μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε έτη.

● Εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης του τίτλου ιδιοκτησίας κατά την ολοκλήρωση του κελύφους του κτηρίου ώστε η μεταβίβαση του στον ιδιοκτήτη να γίνεται με την παράδοση του ακινήτου.

Ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου υπογράμμισαν τη σημασία της προώθησης αειφόρων μεθόδων ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Συγκεκριμένα πρότειναν την αύξηση του απαιτούμενου ποσοστού παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), από το 25% που είναι σήμερα, στο 35%, με την παράλληλη απόδοση ως κινήτρου την αύξηση του παραχωρούμενου επιπλέον Συντελεστή Δόμησης από 5% σε 10%.

Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, αποδέχτηκε τη θετική επίδραση που θα έχει η συστηματοποίηση των συναντήσεων μεταξύ Συνδέσμου - Υπουργείου και υπηρεσιακών παραγόντων, ως προς την αποτελεσματικότερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων που κατά προτεραιότητα πρέπει να υλοποιηθούν.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Συνδέσμου για τις συγκεκριμένες εισηγήσεις τους, ενώ αναγνώρισε τη σημασία του κλάδου για την οικονομία της Κύπρου.

Επανεκλογή Μιχάλη Χατζηπαναγιώτου στην προεδρία

αναρτήθηκε στις 8 Δεκ 2021, 6:06 π.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 8 Δεκ 2021, 7:10 π.μ. ]

30 Νοεμβρίου 2021.

Μετά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευσή του, στις 30 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Σώματος, με τη νέα του σύνθεση.

Στη συνεδρία, ο κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, CEO της Cybarco Development Ltd και πρόεδρος του Συνδέσμου την προηγούμενη διετία, επανεξελέγη στη θέση του προέδρου. Σε σύντομη τοποθέτησή του μετά τη συνεδρία, ο κ. Χατζηπαναγιώτου ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εμπιστοσύνη τους, ενώ αναφέρθηκε στις πολλές αλλαγές που πρέπει να επιτευχθούν, με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου και της οικονομίας. Ο κ. Χατζηπαναγιώτου τόνισε δε, ότι το νέο ΔΣ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το κράτος, αλλά και τους άλλους εταίρους στον τομέα της ανάπτυξης γης, ώστε η Κύπρος να καταστεί ένας ελκυστικός και σύγχρονος, επενδυτικός προορισμός.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών αποτελείται από:
 • Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου - Πρόεδρος
 • Γιάννης Μισιρλής - Αναπληρωτής Πρόεδρος
 • Μάρκος Χριστοδούλου - Αντιπρόεδρος
 • Δημήτρης Ασσιώτης - Αντιπρόεδρος
 • Σάββας Γεωργιάδης - Γραμματέας
 • Πανίκκος Λειβαδιώτης - Ταμίας
 • Παντελής Λεπτός - Σύμβουλος
 • Μιχάλης Ζαβός - Σύμβουλος
 • Νικόλας Κάρουλλας - Σύμβουλος
 • Αντώνης Κακουλλής - Σύμβουλος
 • Πάνος Ιωαννίδης - Σύμβουλος
 • Γιώργος Χρυσοχός - Σύμβουλος
 • Θεοφάνης Θεοφάνους - Σύμβουλος
 • Μελίνα Ράφτη - Σύμβουλος
 • Αθανάσιος Αθανασίου - Σύμβουλος

Πλακέτα εις μνήμη του Μιχαλάκη Λεπτού από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών

αναρτήθηκε στις 8 Δεκ 2021, 5:58 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

30 Νοεμβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, ο Υπουργός Εσωτερικός κ. Νίκος Νουρής και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου παρέδωσαν τιμητική πλακέτα εις μνήμη του Μιχαλάκη Λεπτού, στον γιο του Παντελή Λεπτό, που σήμερα κατέχει τη θέση του διευθυντή και αναπληρωτή προέδρου του Ομίλου Εταιριών Leptos.

Ο Μιχαλάκης Λεπτός, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας από την Κερύνεια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου των αναπτύξεων γης. Συνέβαλε παράλληλα σημαντικά στην ανασυγκρότηση της κυπριακής οικονομίας μετά την εισβολή, υλοποιώντας μεγάλα έργα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και εγχώρια στην περιοχή της Πάφου, που όπως ο ίδιος επεσήμανε, του θύμιζε την έκτοτε κατεχόμενη, πόλη καταγωγής του.

Ετήσια Γενική Συνέλευση Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών

αναρτήθηκε στις 8 Δεκ 2021, 5:49 π.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 8 Δεκ 2021, 5:51 π.μ. ]

30 Νοεμβρίου, 2021.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 οι εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, στο ξενοδοχείο Nicosia Hilton.

Με την παρουσία τους τίμησαν τη Συνέλευση, προσωπικότητες και αξιωματούχοι από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νίκος Νουρής, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, κ. Αντώνης Αντωνίου, ο Πρόεδρος του CIPA, κ. Ιωάννης Μάτσης και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Σύμβουλος του ΠτΔ σε Θέματα κλιματικής Αλλαγής, κ. Κώστας Παπανικόλας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που ανέκυψαν για τον κλάδο ως συνέπεια της πανδημικής κρίσης, αλλά και για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για έναν από τους βασικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, τον κλάδο δηλαδή της ανάπτυξης γης και οικοδομών. «Οι επιχειρηματίες του κλάδου, έχουν αποδείξει πολλές φορές κατά το παρελθόν ότι συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Μίας ανάπτυξης από την οποία ωφελείται το σύνολο της κοινωνίας και σε αυτό συνηγορούν οι πέραν των 35.000 εργαζομένων στις επιχειρήσεις μας», σημείωσε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μέλλον του κλάδου υπογραμμίζοντας ότι «η πράσινη ανάπτυξη, η βιωσιμότητα και ο σχεδιασμός νέων έργων που θα μπορούν να καλύπτουν τις νέες ανάγκες που προκύπτουν, αποτελεί προτεραιότητα των μελών μας. Η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένας προορισμός που να συνδυάζει υψηλό επίπεδο ζωής, εργασίας και διασκέδασης, προσελκύοντας εταιρείες και εργαζόμενους υψηλών δεξιοτήτων από την ευρύτερη περιοχή. Δικός μας ρόλος, είναι η ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, με έργα που να καλύπτουν αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις».

Στο Καταστατικό Μέρος, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των μελών ακολούθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, για την επόμενη διετία.

Ο Σύνδεσμος εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στην RCB Bank Ltd, η οποία ήταν ο χορηγός της εκδήλωσης.Τροχοπέδη για την πολεοδομική μεταρρύθμιση η στάση των Δήμων

αναρτήθηκε στις 15 Απρ 2021, 11:55 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

16 Απριλίου 2021. 

Αναγκαία η άμεση δημιουργία μίας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών

Βάσει όσων αναφέρονται στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» σχετικά με την πρόθεση της Ένωσης Δήμων να προχωρήσει στη δημιουργία μηχανογραφικού συστήματος, παρακάμπτοντας το υφιστάμενο αδειοδοτικό σύστημα «Ιππόδαμος», ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών εκφράζει την έκπληξη και την απορία ως προς τη σκοπιμότητα και τις αρνητικές συνέπειες της επιλογής αυτής.

Η εξαγγελία της πολεοδομικής μεταρρύθμισης προ διετίας, από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Πετρίδη και η προώθησή της από τον νυν Υπουργό, κ. Νουρή, έγινε δεκτή από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της οικοδομικής βιομηχανίας, αλλά και το σύνολο των πολιτών, ως ένα ουσιαστικό βήμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Το σύστημα αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε εφαρμογή, βοηθώντας στην υπέρβαση του αναχρονιστικού και χρονοβόρου προηγούμενου καθεστώτος.

Οι Δήμοι, διαβουλευόμενοι με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη - μεταξύ των οποίων και το ΕΤΕΚ- θα έπρεπε εξ’ αρχής να έχουν προσδιορίσει τις ανάγκες τους και τις παραμέτρους του πληροφοριακού συστήματος, που θα μπορεί να τις καλύψει. Η εκ των υστέρων ανακίνηση ζητημάτων περί δημιουργίας νέου μηχανογραφικού συστήματος των Δήμων, αντί της χρήσης -με τις βελτιώσεις που οι Δήμοι μπορούν να εισηγηθούν- του έτοιμου συστήματος «Ιππόδαμος», εξ’ αντικειμένου λειτουργεί ως τροχοπέδη της πολεοδομικής μεταρρύθμισης.

Ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες και τις ιδιαίτερες ανάγκες των Δημοτικών Αρχών, παράλληλα όμως δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε πως κανένας, και ειδικά οι πολίτες, δεν δύναται να παρακολουθήσουν τη διένεξη μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, και τις καθυστερήσεις που αυτή επιφέρει. Ομοίως, επισημαίνουμε ως δυσλειτουργική την ψηφιακή κατοχύρωση διαφορετικών διαδικασιών, αναλόγως της περιοχής εντός της οποίας θα λάβει χώρα μία ανάπτυξη, μέσω της προωθούμενης από τους Δήμους παράλληλης πλατφόρμας.

Καλούμε πάραυτα τους Δήμους και το ΕΤΕΚ ως θεσμικό εταίρο, να καταλήξουν άμεσα σε ένα κοινό σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες Παγκύπρια, εντός του χρονικού πλαισίου της πολεοδομικής μεταρρύθμισης.

Το υφιστάμενο αναχρονιστικό πλαίσιο αποτρέπει επενδυτές και υποβαθμίζει το τουριστικό προϊόν

αναρτήθηκε στις 12 Απρ 2021, 10:45 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

12 Απριλίου 2021  

Με επιστολή του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνων), που βρίσκονται εντός ιδιωτικών συγκροτημάτων, καλώντας την Επιτροπή σε άμεση λήψη αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος αναφέρεται στην ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους, γεγονός που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν 12 χρόνια, οπότε η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε να συμμορφωθεί με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα ΕΝ15288-1 και ΕΝ 15288-2, βάσει των οποίων διαφοροποιούνται νομικά οι δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές, από εκείνες που ανήκουν σε κοινόκτητα έργα.

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, οι επιπτώσεις από την πολυετή αδράνεια είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τον κατασκευαστικό κλάδο, αφού βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας καμία κολυμβητική δεξαμενή εντός οικιστικού συγκροτήματος δεν μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα. Αυτό έχει ως συνέπεια τις ατέρμονες διώξεις εναντίον των διαχειριστικών επιτροπών των εν λόγω οικοδομημάτων, την αποτροπή αγοράς οικιών και διαμερισμάτων που εντάσσονται σε αυτά από ξένους επενδυτές, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν επιπρόσθετο κόστος προερχόμενο από την απαρχαιωμένη νομοθεσία και την εν τέλει υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Όπως μάλιστα τονίζεται, το εν λόγω ζήτημα έχει λάβει και ευρωπαϊκές διαστάσεις, μετά από καταγγελίες Ευρωβουλευτών και αναφορές σε αρμόδια ευρωπαϊκά σώματα, πλήττοντας σημαντικά το κύρος, τον τουρισμό και την οικονομία της Κύπρου ως σύγχρονο κράτος. Οι δυσμενείς, άλλωστε, επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 στον τουριστικό και όχι μόνο κλάδο, καθιστούν επιτακτική την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό και ως εκ τούτου «η άμεση συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Εσωτερικών, κρίνεται πλέον αναγκαία, με στόχο τη λήψη αποφάσεων», όπως καταληκτικά σημειώνεται στην επιστολή του Συνδέσμου.

Η επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, εκτός από την Πρόεδρο Ελένη Μαύρου και τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών, κοινοποιήθηκε επίσης στον Βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Ηλία Μυριάνθους, ο οποίος κατέθεσε σχετική τροποποιητική πρόταση νόμου το 2019.

Κοινοποιήθηκε ακόμη, στην Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών & Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, στον Προϊστάμενο & Αναπληρωτή Προϊστάμενο Υγειονομικών Υπηρεσιών, στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, στον Πρόεδρο του Invest Cyprus και στον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ.

Θλίψη για τον θάνατο του Μιχαλάκη Λεπτού

αναρτήθηκε στις 5 Ιαν 2021, 1:11 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

4 Ιανουαρίου 2021.

Τη θλίψη του για το θάνατο του επιχειρηματία Μιχαλάκη Λεπτού, εκφράζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, υπογραμμίζοντας παράλληλα το μεγαλείο του επιχειρηματικού πνεύματος του εκλιπόντος.

Ο αείμνηστος Μιχαλάκης Λεπτός υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου και διετέλεσε Πρόεδρός του από το 1989 μέχρι το 2001. Από την ίδρυση του Συνδέσμου το 1983 και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος, έδωσε το δικό του στίγμα στην πορεία του Συνδέσμου αναγάγωντας τον σε καθοριστικό παράγοντα της οικονομικής ζωής της Κύπρου.

Πάντα πρωτοπόρος και με όπλο τη διορατικότητά του, ο Μιχαλάκης Λεπτός διακρίθηκε για την επιχειρηματική του δραστηριότητα ανοίγοντας δρόμους στους τομείς του επιχειρείν με τους οποίους καταπιάστηκε.

Ο Μιχαλάκης Λεπτός γεννήθηκε στην Κερύνεια και δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά τόσο στην Κερύνεια στον τομέα ανάπτυξης γης με πρωτοποριακά για την εποχή εκείνη έργα όσο και στην επαρχία Πάφου μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του στην ίδρυση του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Νεάπολις στην Πάφο.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος. Αιωνία ας είναι η μνήμη του.

Άμεση απόδοση ευθυνών εκεί και όπου προκύπτουν

αναρτήθηκε στις 26 Οκτ 2020, 11:11 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

14 Οκτωβρίου 2020. 

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών σημειώνει πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες από το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera, έχουν προκαλέσει σε όλους αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και προβληματισμού. Ως εκ τούτου η ενδελεχής και εις βάθος διερεύνηση των καταγγελιών, για το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων και η απόδοση ευθυνών, εκεί και όπου προκύπτουν, θα πρέπει να είναι άμεση. Οι κακές πρακτικές ορισμένων δεν μπορούν να καταδικάζουν το σύνολο των επιχειρήσεων.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία στην οποία η κυπριακή οικονομία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με νέες και σημαντικές προκλήσεις. Είναι ευρέως αποδεκτό πως η συνεισφορά του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος προς την οικονομία, με την προσέλκυση αξιόπιστων ξένων επενδυτών σε δύσκολες περιόδους, ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως αυτή του διεθνώς αναγνωρισμένου ελεγκτικού οίκου EY την προηγούμενη βδομάδα, το συνολικό ύψος της άμεσης και έμμεσης συμβολής του Προγράμματος στην οικονομία υπολογίζεται μεταξύ €7.6 με €9.7 δις. ενώ υπολογίζεται ότι δημιούργησε γύρω στις 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας και συνεισφέρει στην συνεχή εργοδότηση πέραν των 40 χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα. Παράλληλα συνέβαλε στην εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Κράτους, στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ως εκ τούτου, o Σύνδεσμος τονίζει ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να απωλέσει ξένες επενδύσεις από άτομα ή εταιρείες που αποδεδειγμένα έχουν καθαρά επιχειρηματικές προθέσεις.

Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα του Κράτους για στήριξη της αγοράς ακινήτων

αναρτήθηκε στις 26 Ιουν 2020, 1:46 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

26 Ιουνίου 2020.

Με αφορμή τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκαν στις 24 Ιουνίου για στήριξη της αγοράς ακινήτων, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών συγχαίρει την Πολιτεία για τα μέτρα που πήρε για στήριξη τόσο του κλάδου, όσο και της ευρύτερης οικονομίας από τα αλυσιδωτά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου ανέφερε πως τα σχέδια παροχής πολεοδομικών κινήτρων και οι παρατάσεις ισχύος πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, που ανακοινώθηκαν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ο κλάδος των ακινήτων, διαθέτει όλα τα συστατικά που χρειάζονται, ούτως ώστε, εάν στηριχθεί, να συνεχίσει την ανοδική πορεία που κατέγραφε πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ οι εταιρείες ανάπτυξης γης έχουν αποδείξει, επανειλημμένα και σε βάθος χρόνου, ότι μπορούν να κινηθούν με ευελιξία, να προσαρμόσουν και να αναβαθμίσουν ποιοτικά το προϊόν τους και να προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις για το καλό του συνόλου της οικονομίας», κατέληξε.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών σημειώνει πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με το βαρύ πλήγμα που έχει δεχτεί η κυπριακή οικονομία, η ουσιαστική στήριξη των κλάδων που αποτελούν τους διαχρονικούς πυλώνες στήριξης της, αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία επιτακτική ανάγκη. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σημαντικό οι προσπάθειες που καταβάλουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, για επιστροφή στην κανονικότητα και διαμόρφωση ενός θετικού επενδυτικού κλίματος από το εξωτερικό τόσο για τον τουριστικό τομέα όσο και τον τομέα των ακινήτων, να τύχουν της απαραίτητης στήριξης από την Πολιτεία

1-10 of 98