Ανακοινώσεις


Τροχοπέδη για την πολεοδομική μεταρρύθμιση η στάση των Δήμων

αναρτήθηκε στις 15 Απρ 2021, 11:55 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

16 Απριλίου 2021. 

Αναγκαία η άμεση δημιουργία μίας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών

Βάσει όσων αναφέρονται στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» σχετικά με την πρόθεση της Ένωσης Δήμων να προχωρήσει στη δημιουργία μηχανογραφικού συστήματος, παρακάμπτοντας το υφιστάμενο αδειοδοτικό σύστημα «Ιππόδαμος», ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών εκφράζει την έκπληξη και την απορία ως προς τη σκοπιμότητα και τις αρνητικές συνέπειες της επιλογής αυτής.

Η εξαγγελία της πολεοδομικής μεταρρύθμισης προ διετίας, από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Πετρίδη και η προώθησή της από τον νυν Υπουργό, κ. Νουρή, έγινε δεκτή από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της οικοδομικής βιομηχανίας, αλλά και το σύνολο των πολιτών, ως ένα ουσιαστικό βήμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Το σύστημα αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε εφαρμογή, βοηθώντας στην υπέρβαση του αναχρονιστικού και χρονοβόρου προηγούμενου καθεστώτος.

Οι Δήμοι, διαβουλευόμενοι με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη - μεταξύ των οποίων και το ΕΤΕΚ- θα έπρεπε εξ’ αρχής να έχουν προσδιορίσει τις ανάγκες τους και τις παραμέτρους του πληροφοριακού συστήματος, που θα μπορεί να τις καλύψει. Η εκ των υστέρων ανακίνηση ζητημάτων περί δημιουργίας νέου μηχανογραφικού συστήματος των Δήμων, αντί της χρήσης -με τις βελτιώσεις που οι Δήμοι μπορούν να εισηγηθούν- του έτοιμου συστήματος «Ιππόδαμος», εξ’ αντικειμένου λειτουργεί ως τροχοπέδη της πολεοδομικής μεταρρύθμισης.

Ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες και τις ιδιαίτερες ανάγκες των Δημοτικών Αρχών, παράλληλα όμως δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε πως κανένας, και ειδικά οι πολίτες, δεν δύναται να παρακολουθήσουν τη διένεξη μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, και τις καθυστερήσεις που αυτή επιφέρει. Ομοίως, επισημαίνουμε ως δυσλειτουργική την ψηφιακή κατοχύρωση διαφορετικών διαδικασιών, αναλόγως της περιοχής εντός της οποίας θα λάβει χώρα μία ανάπτυξη, μέσω της προωθούμενης από τους Δήμους παράλληλης πλατφόρμας.

Καλούμε πάραυτα τους Δήμους και το ΕΤΕΚ ως θεσμικό εταίρο, να καταλήξουν άμεσα σε ένα κοινό σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες Παγκύπρια, εντός του χρονικού πλαισίου της πολεοδομικής μεταρρύθμισης.

Το υφιστάμενο αναχρονιστικό πλαίσιο αποτρέπει επενδυτές και υποβαθμίζει το τουριστικό προϊόν

αναρτήθηκε στις 12 Απρ 2021, 10:45 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

12 Απριλίου 2021  

Με επιστολή του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνων), που βρίσκονται εντός ιδιωτικών συγκροτημάτων, καλώντας την Επιτροπή σε άμεση λήψη αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος αναφέρεται στην ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους, γεγονός που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν 12 χρόνια, οπότε η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε να συμμορφωθεί με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα ΕΝ15288-1 και ΕΝ 15288-2, βάσει των οποίων διαφοροποιούνται νομικά οι δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές, από εκείνες που ανήκουν σε κοινόκτητα έργα.

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, οι επιπτώσεις από την πολυετή αδράνεια είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τον κατασκευαστικό κλάδο, αφού βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας καμία κολυμβητική δεξαμενή εντός οικιστικού συγκροτήματος δεν μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα. Αυτό έχει ως συνέπεια τις ατέρμονες διώξεις εναντίον των διαχειριστικών επιτροπών των εν λόγω οικοδομημάτων, την αποτροπή αγοράς οικιών και διαμερισμάτων που εντάσσονται σε αυτά από ξένους επενδυτές, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν επιπρόσθετο κόστος προερχόμενο από την απαρχαιωμένη νομοθεσία και την εν τέλει υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Όπως μάλιστα τονίζεται, το εν λόγω ζήτημα έχει λάβει και ευρωπαϊκές διαστάσεις, μετά από καταγγελίες Ευρωβουλευτών και αναφορές σε αρμόδια ευρωπαϊκά σώματα, πλήττοντας σημαντικά το κύρος, τον τουρισμό και την οικονομία της Κύπρου ως σύγχρονο κράτος. Οι δυσμενείς, άλλωστε, επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 στον τουριστικό και όχι μόνο κλάδο, καθιστούν επιτακτική την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό και ως εκ τούτου «η άμεση συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Εσωτερικών, κρίνεται πλέον αναγκαία, με στόχο τη λήψη αποφάσεων», όπως καταληκτικά σημειώνεται στην επιστολή του Συνδέσμου.

Η επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, εκτός από την Πρόεδρο Ελένη Μαύρου και τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών, κοινοποιήθηκε επίσης στον Βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Ηλία Μυριάνθους, ο οποίος κατέθεσε σχετική τροποποιητική πρόταση νόμου το 2019.

Κοινοποιήθηκε ακόμη, στην Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών & Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, στον Προϊστάμενο & Αναπληρωτή Προϊστάμενο Υγειονομικών Υπηρεσιών, στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, στον Πρόεδρο του Invest Cyprus και στον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ.

Θλίψη για τον θάνατο του Μιχαλάκη Λεπτού

αναρτήθηκε στις 5 Ιαν 2021, 1:11 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

4 Ιανουαρίου 2021.

Τη θλίψη του για το θάνατο του επιχειρηματία Μιχαλάκη Λεπτού, εκφράζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, υπογραμμίζοντας παράλληλα το μεγαλείο του επιχειρηματικού πνεύματος του εκλιπόντος.

Ο αείμνηστος Μιχαλάκης Λεπτός υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου και διετέλεσε Πρόεδρός του από το 1989 μέχρι το 2001. Από την ίδρυση του Συνδέσμου το 1983 και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος, έδωσε το δικό του στίγμα στην πορεία του Συνδέσμου αναγάγωντας τον σε καθοριστικό παράγοντα της οικονομικής ζωής της Κύπρου.

Πάντα πρωτοπόρος και με όπλο τη διορατικότητά του, ο Μιχαλάκης Λεπτός διακρίθηκε για την επιχειρηματική του δραστηριότητα ανοίγοντας δρόμους στους τομείς του επιχειρείν με τους οποίους καταπιάστηκε.

Ο Μιχαλάκης Λεπτός γεννήθηκε στην Κερύνεια και δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά τόσο στην Κερύνεια στον τομέα ανάπτυξης γης με πρωτοποριακά για την εποχή εκείνη έργα όσο και στην επαρχία Πάφου μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του στην ίδρυση του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Νεάπολις στην Πάφο.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος. Αιωνία ας είναι η μνήμη του.

Άμεση απόδοση ευθυνών εκεί και όπου προκύπτουν

αναρτήθηκε στις 26 Οκτ 2020, 11:11 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

14 Οκτωβρίου 2020. 

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών σημειώνει πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες από το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera, έχουν προκαλέσει σε όλους αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και προβληματισμού. Ως εκ τούτου η ενδελεχής και εις βάθος διερεύνηση των καταγγελιών, για το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων και η απόδοση ευθυνών, εκεί και όπου προκύπτουν, θα πρέπει να είναι άμεση. Οι κακές πρακτικές ορισμένων δεν μπορούν να καταδικάζουν το σύνολο των επιχειρήσεων.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία στην οποία η κυπριακή οικονομία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με νέες και σημαντικές προκλήσεις. Είναι ευρέως αποδεκτό πως η συνεισφορά του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος προς την οικονομία, με την προσέλκυση αξιόπιστων ξένων επενδυτών σε δύσκολες περιόδους, ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως αυτή του διεθνώς αναγνωρισμένου ελεγκτικού οίκου EY την προηγούμενη βδομάδα, το συνολικό ύψος της άμεσης και έμμεσης συμβολής του Προγράμματος στην οικονομία υπολογίζεται μεταξύ €7.6 με €9.7 δις. ενώ υπολογίζεται ότι δημιούργησε γύρω στις 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας και συνεισφέρει στην συνεχή εργοδότηση πέραν των 40 χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα. Παράλληλα συνέβαλε στην εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Κράτους, στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ως εκ τούτου, o Σύνδεσμος τονίζει ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να απωλέσει ξένες επενδύσεις από άτομα ή εταιρείες που αποδεδειγμένα έχουν καθαρά επιχειρηματικές προθέσεις.

Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα του Κράτους για στήριξη της αγοράς ακινήτων

αναρτήθηκε στις 26 Ιουν 2020, 1:46 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

26 Ιουνίου 2020.

Με αφορμή τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκαν στις 24 Ιουνίου για στήριξη της αγοράς ακινήτων, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών συγχαίρει την Πολιτεία για τα μέτρα που πήρε για στήριξη τόσο του κλάδου, όσο και της ευρύτερης οικονομίας από τα αλυσιδωτά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου ανέφερε πως τα σχέδια παροχής πολεοδομικών κινήτρων και οι παρατάσεις ισχύος πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, που ανακοινώθηκαν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ο κλάδος των ακινήτων, διαθέτει όλα τα συστατικά που χρειάζονται, ούτως ώστε, εάν στηριχθεί, να συνεχίσει την ανοδική πορεία που κατέγραφε πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ οι εταιρείες ανάπτυξης γης έχουν αποδείξει, επανειλημμένα και σε βάθος χρόνου, ότι μπορούν να κινηθούν με ευελιξία, να προσαρμόσουν και να αναβαθμίσουν ποιοτικά το προϊόν τους και να προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις για το καλό του συνόλου της οικονομίας», κατέληξε.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών σημειώνει πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με το βαρύ πλήγμα που έχει δεχτεί η κυπριακή οικονομία, η ουσιαστική στήριξη των κλάδων που αποτελούν τους διαχρονικούς πυλώνες στήριξης της, αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία επιτακτική ανάγκη. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σημαντικό οι προσπάθειες που καταβάλουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, για επιστροφή στην κανονικότητα και διαμόρφωση ενός θετικού επενδυτικού κλίματος από το εξωτερικό τόσο για τον τουριστικό τομέα όσο και τον τομέα των ακινήτων, να τύχουν της απαραίτητης στήριξης από την Πολιτεία

Προτάσεις του Συνδέσμου για επανεκκίνηση της οικονομίας

αναρτήθηκε στις 22 Απρ 2020, 6:46 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

22 Απριλίου 2020.

Συμμετοχή στη σύσκεψη με τον Προέδρο της Δημοκρατίας

 Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών συμμετείχε δια του Προέδρου του κ. Μιχάλη Χατζηπαναγιώτου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με επαγγελματικούς συνδέσμους και κοινωνικούς εταίρους, στην παρουσία αρμοδίων υπουργών, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού Covid-19.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Χατζηπαναγιώτου παρουσίασε τις θέσεις του Συνδέσμου, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

 ·         Κίνητρα για αγορά πρώτης κατοικίας για νεαρά ζευγάρια, στα πλαίσια παρόμοιων προγραμμάτων άλλων χωρών, με παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις εμπορικές τράπεζες ισοδύναμων με το 15% της αξίας ακινήτου ούτως ώστε η τράπεζα να δανείζει επιπρόσθετο 15% και η ίδια συνεισφορά του αγοραστή να μειώνεται στο 5%.

·         Φορολογικά κίνητρα περιορισμένης διάρκειας (μέχρι τα τέλη  Δεκεμβρίου 2021) με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων τόσο από ντόπιους, όσο και από ξένους αγοραστές.

·         Δημιουργία κέντρου εξυπηρέτησης επενδυτών.΄

·         Συνέχιση και ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με ενοποίηση διαδικασιών και εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για όλα τα στάδια εξέτασης των πολεοδομικών αιτήσεων. 

·         Επέκταση τελευταίας μέρας υποβολής πολεοδομικών αιτήσεων για κίνητρα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 και αλλαγή του όρου για ολοκλήρωση του έργων σε χρονική περίοδο που δεν θα ξεπερνά τα 3 χρόνια από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας οικοδομής εφόσον έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες.

 Σε δηλώσεις με το πέρας της σύσκεψης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδόμων, κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, σημείωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συνδέσμου χαιρετίζουν τα μέτρα που πήρε, έγκαιρα, η Πολιτεία για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και στήριξη της οικονομίας από τα αλυσιδωτά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας τη σημασία στήριξης του κλάδου των ακινήτων. «Μετά το βαρύ πλήγμα που έχει δεχθεί η παγκόσμιά οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η ουσιαστική στήριξη του κλάδου των ακινήτων το αμέσως επόμενο διάστημα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ο ευρύτερος κλάδος των ακινήτων και των κατασκευών απασχολεί πάνω από 40,000 εργαζόμενους, ενώ από τη δραστηριοποίησή του επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες. Ως εκ τούτου η συμβολή του στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας τόσο σε συνεισφορά στο ΑΕΠ όσο και σε θέσεις εργασίας, είναι τεράστια. Ως Σύνδεσμος έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και παραμένουμε στη διάθεση της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων για περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση τους, προκειμένου όλοι μαζί να βγούμε από αυτή την κρίση πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί», κατέληξε.

Επιτακτική ανάγκη η στήριξη της οικοδομικής βιομηχανίας και του τομέα των κατασκευών

αναρτήθηκε στις 28 Μαρ 2020, 5:11 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

27 Μαρτίου 2020.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών χαιρετίζει τα εξαγγελθέντα μέτρα της Πολιτείας για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και στήριξη της οικονομίας από τα αλυσιδωτά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19, τονίζει ωστόσο την ανάγκη για λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης του τομέα των κατασκευών.

Τα αναθεωρημένα μέτρα που ανακοινώθηκαν, στις 23 Μαρτίου 2020, για τα εργοτάξια κλειδώνουν όλα τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη, με ανυπολόγιστες συνέπειες, σε ένα κλάδο που βρισκόταν στην άνθισή του μετά την οικονομική κρίση του 2013.

Όπως είναι γνωστό, ο κλάδος των ακινήτων ήταν ένας εξ αυτών που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2013. Παρά όμως τι προβλέψεις περί του αντιθέτου, ο κλάδος αντιμετώπισε τα προβλήματα του, βρήκε τις λύσεις και επανήλθε δυναμικά δίνοντας ισχυρή ώθηση και στην υπόλοιπη οικονομία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη συνθηκών ανάπτυξης και τη γρήγορη έξοδο της Κύπρου από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής.

Σήμερα ο κλάδος απασχολεί εκ πάνω από 40,000 εργαζόμενους, ενώ από τη δυναμική επαναδραστηριοποίησή του επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, εργολάβοι, κτηματομεσίτες, εισαγωγείς οικοδομικών υλικών, επιπλοποιοί, τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια, αλλά και τραπεζικοί οργανισμοί, νομικοί και ελεγκτικοί οίκοι και άλλοι, επιβεβαιώνοντας την τεράστια συμβολή του στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας τόσο σε συνεισφορά στο ΑΕΠ όσο και σε θέσεις εργασίας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδόμων, κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, υπογράμμισε πως τα μέλη του Συνδέσμου όπως και ολόκληρος ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου συμπάσχουν με τον κυπριακό λαό σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία. «Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με το βαρύ πλήγμα που αναμένεται να δεχτεί η οικονομία, η ουσιαστική στήριξη του κλάδου των ακινήτων αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία επιτακτική ανάγκη, αφού η αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί η οικονομία τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε, κατά κύριο λόγο, σε τρεις κλάδους: Στον Τουρισμό, στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές, κατέληξε.


Συνάντηση Συνδέσμου με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

αναρτήθηκε στις 29 Ιαν 2020, 12:56 π.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 29 Ιαν 2020, 12:56 π.μ. ]


28 Ιανουαρίου 2020. 

Κλιμάκιο του ΔΣ του Συνδέσμου, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) στην παρουσία και άλλων ανωτέρων στελεχών της Τράπεζας.

Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα, είχε κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα ανταλλάγηκαν απόψεις επί διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο και τα μέλη του Συνδέσμου σε σχέση με τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας.

Τόσο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου όσο και ο Διοικητής της ΚΤΚ τόνισαν την τεράστια σημασία που διαδραματίζει διαχρονικά ο τομέας της κτηματαγοράς στην ανάπτυξη της οικονομίας, τόσο σε συνεισφορά στο ΑΕΠ όσο και σε θέσεις εργασίας και ανταλλάγηκαν απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής αγοράς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νεαρά ζευγάρια όταν προσεγγίζουν τα τραπεζικά ιδρύματα για να ζητήσουν δάνεια για αγορά κατοικίας και κυρίως για τις ψηλές εγγυήσεις που ζητούνται. Επίσης έγινε αναφορά στην τάση που επικρατεί στην Ευρώπη για εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων και στην παροχή εταιρικής εγγύησης (corporate guarantee) που ακόμα ζητούν τα τραπεζικά ιδρύματα. Γι’ αυτό το θέμα, ο Διοικητής ανέφερε ότι αυτή έπαψε να ζητείται από την ΚΤΚ από το 2014 με την εισαγωγή της σχετικής Οδηγίας, αλλά αυτό δεν αναίρει το δικαίωμα της κάθε τράπεζας να την ζητά για να διασφαλίζεται η οποιαδήποτε πράξη πραγματοποιηθεί.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα που αφορά τη δέουσα επιμέλεια (due diligence) σε σχέση με το γεγονός ότι οι τράπεζες κατά τον έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων αγοραστών από το εξωτερικό, επικαλούνται την Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για να προβαίνουν σε έλεγχο επικινδυνότητας του αγοραστή (risk assessment) που στις πλείστες των περιπτώσεων είναι εξαντλητικός, εκνευριστικός και χρονοβόρος. Ο Διοικητής ανέφερε ότι ο έλεγχος επικινδυνότητας πρέπει να πραγματοποιείται στη βάση Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά εναπόκειται στο κάθε τραπεζικό ίδρυμα με πιο τρόπο θα τις εφαρμόσει έτσι ώστε να τους παρέχει ικανοποιητικά στοιχεία για να γίνει η αξιολόγηση και να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Από τη στιγμή που αποδεδειγμένα εφαρμόζονται οι Οδηγίες της ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να επεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική των τραπεζών.

Προστασία και όχι Ισοπέδωση

αναρτήθηκε στις 1 Ιαν 2020, 10:56 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

Επισυνάπτεται συνέντευξη του Προέδρου του Συνδέσμου, κ. Μιχάλη Χατζηπαναγιώτου όπως δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό FORBES στις 22 Δεκεμβρίου 2019.

Νέα ηγεσία στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών

αναρτήθηκε στις 14 Νοε 2019, 9:30 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 14 Νοε 2019, 9:33 μ.μ. ]

14 Νοεμβρίου 2019.

Πρόεδρος ο Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, το οποίο προέκυψε από την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στη Λευκωσία, συνήλθε στην πρώτη του συνεδρία και καταρτίστηκε σε σώμα.

Πρόεδρος του Συνδέσμου εξελέγη ο κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, ενώ αναπληρωτής πρόεδρος επανεξελέγη ο κ. Γιάννης Μισιρλής. Στις θέσεις των δυο αντιπροέδρων εκλέγηκαν οι κ.κ. Γιώργος Μάης και Πανίκος Λειβαδιώτης, γραμματέας ο κ. Σάββας Γεωργιάδης και ταμίας ο κ. Γιάννης Πίπης. Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν εννέα μέλη: Οι κ.κ. Μιχάλης Ζαβός, Μάρκος Χριστοδούλου, Αντώνης Κακουλλής, Δημήτρης Ασσιώτης, Νικόλας Τοφαρίδης, Λεόντιος Χατζηβασίλης, Νικόλας Κάρουλλας, Πάνος Ιωαννίδης και Φαίδωνας Λεμής.

Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας του σώματος, ο κ. Χατζηπαναγιώτου ευχαρίστησε το προηγούμενο Συμβούλιο και τον απερχόμενο πρόεδρό του κ. Παντελή Λεπτό για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους και κάλεσε όλα τα μέλη του νέου ΔΣ να εργαστούν συλλογικά και μεθοδικά για επίτευξη των στόχων του Συνδέσμου.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου τόνισε ότι ο τομέας των κατασκευών και ακινήτων συνεχίζει να αποτελεί ένα σταθερό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πρόσφατα ενθαρρυντικά μηνύματα, δεν πρέπει να παρασύρουν σε εφησυχασμό και επανάπαυση, καθώς είναι πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. «Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως σύμμαχος, τόσο της πολιτείας όσο και του επιχειρηματικού κόσμου, καταθέτοντας την τεκμηριωμένη άποψη και αξιόπιστη θέση του για όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο», κατέληξε.

1-10 of 93