Ανακοινώσεις


Επιτακτική ανάγκη η στήριξη της οικοδομικής βιομηχανίας και του τομέα των κατασκευών

αναρτήθηκε στις 28 Μαρ 2020, 5:11 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

27 Μαρτίου 2020.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών χαιρετίζει τα εξαγγελθέντα μέτρα της Πολιτείας για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και στήριξη της οικονομίας από τα αλυσιδωτά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19, τονίζει ωστόσο την ανάγκη για λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης του τομέα των κατασκευών.

Τα αναθεωρημένα μέτρα που ανακοινώθηκαν, στις 23 Μαρτίου 2020, για τα εργοτάξια κλειδώνουν όλα τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη, με ανυπολόγιστες συνέπειες, σε ένα κλάδο που βρισκόταν στην άνθισή του μετά την οικονομική κρίση του 2013.

Όπως είναι γνωστό, ο κλάδος των ακινήτων ήταν ένας εξ αυτών που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2013. Παρά όμως τι προβλέψεις περί του αντιθέτου, ο κλάδος αντιμετώπισε τα προβλήματα του, βρήκε τις λύσεις και επανήλθε δυναμικά δίνοντας ισχυρή ώθηση και στην υπόλοιπη οικονομία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη συνθηκών ανάπτυξης και τη γρήγορη έξοδο της Κύπρου από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής.

Σήμερα ο κλάδος απασχολεί εκ πάνω από 40,000 εργαζόμενους, ενώ από τη δυναμική επαναδραστηριοποίησή του επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, εργολάβοι, κτηματομεσίτες, εισαγωγείς οικοδομικών υλικών, επιπλοποιοί, τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια, αλλά και τραπεζικοί οργανισμοί, νομικοί και ελεγκτικοί οίκοι και άλλοι, επιβεβαιώνοντας την τεράστια συμβολή του στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας τόσο σε συνεισφορά στο ΑΕΠ όσο και σε θέσεις εργασίας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδόμων, κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, υπογράμμισε πως τα μέλη του Συνδέσμου όπως και ολόκληρος ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου συμπάσχουν με τον κυπριακό λαό σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία. «Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με το βαρύ πλήγμα που αναμένεται να δεχτεί η οικονομία, η ουσιαστική στήριξη του κλάδου των ακινήτων αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία επιτακτική ανάγκη, αφού η αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί η οικονομία τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε, κατά κύριο λόγο, σε τρεις κλάδους: Στον Τουρισμό, στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές, κατέληξε.


Συνάντηση Συνδέσμου με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

αναρτήθηκε στις 29 Ιαν 2020, 12:56 π.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 29 Ιαν 2020, 12:56 π.μ. ]


28 Ιανουαρίου 2020. 

Κλιμάκιο του ΔΣ του Συνδέσμου, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) στην παρουσία και άλλων ανωτέρων στελεχών της Τράπεζας.

Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα, είχε κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα ανταλλάγηκαν απόψεις επί διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο και τα μέλη του Συνδέσμου σε σχέση με τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας.

Τόσο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου όσο και ο Διοικητής της ΚΤΚ τόνισαν την τεράστια σημασία που διαδραματίζει διαχρονικά ο τομέας της κτηματαγοράς στην ανάπτυξη της οικονομίας, τόσο σε συνεισφορά στο ΑΕΠ όσο και σε θέσεις εργασίας και ανταλλάγηκαν απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής αγοράς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νεαρά ζευγάρια όταν προσεγγίζουν τα τραπεζικά ιδρύματα για να ζητήσουν δάνεια για αγορά κατοικίας και κυρίως για τις ψηλές εγγυήσεις που ζητούνται. Επίσης έγινε αναφορά στην τάση που επικρατεί στην Ευρώπη για εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων και στην παροχή εταιρικής εγγύησης (corporate guarantee) που ακόμα ζητούν τα τραπεζικά ιδρύματα. Γι’ αυτό το θέμα, ο Διοικητής ανέφερε ότι αυτή έπαψε να ζητείται από την ΚΤΚ από το 2014 με την εισαγωγή της σχετικής Οδηγίας, αλλά αυτό δεν αναίρει το δικαίωμα της κάθε τράπεζας να την ζητά για να διασφαλίζεται η οποιαδήποτε πράξη πραγματοποιηθεί.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα που αφορά τη δέουσα επιμέλεια (due diligence) σε σχέση με το γεγονός ότι οι τράπεζες κατά τον έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων αγοραστών από το εξωτερικό, επικαλούνται την Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για να προβαίνουν σε έλεγχο επικινδυνότητας του αγοραστή (risk assessment) που στις πλείστες των περιπτώσεων είναι εξαντλητικός, εκνευριστικός και χρονοβόρος. Ο Διοικητής ανέφερε ότι ο έλεγχος επικινδυνότητας πρέπει να πραγματοποιείται στη βάση Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά εναπόκειται στο κάθε τραπεζικό ίδρυμα με πιο τρόπο θα τις εφαρμόσει έτσι ώστε να τους παρέχει ικανοποιητικά στοιχεία για να γίνει η αξιολόγηση και να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Από τη στιγμή που αποδεδειγμένα εφαρμόζονται οι Οδηγίες της ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να επεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική των τραπεζών.

Προστασία και όχι Ισοπέδωση

αναρτήθηκε στις 1 Ιαν 2020, 10:56 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

Επισυνάπτεται συνέντευξη του Προέδρου του Συνδέσμου, κ. Μιχάλη Χατζηπαναγιώτου όπως δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό FORBES στις 22 Δεκεμβρίου 2019.

Νέα ηγεσία στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών

αναρτήθηκε στις 14 Νοε 2019, 9:30 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 14 Νοε 2019, 9:33 μ.μ. ]

14 Νοεμβρίου 2019.

Πρόεδρος ο Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, το οποίο προέκυψε από την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στη Λευκωσία, συνήλθε στην πρώτη του συνεδρία και καταρτίστηκε σε σώμα.

Πρόεδρος του Συνδέσμου εξελέγη ο κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, ενώ αναπληρωτής πρόεδρος επανεξελέγη ο κ. Γιάννης Μισιρλής. Στις θέσεις των δυο αντιπροέδρων εκλέγηκαν οι κ.κ. Γιώργος Μάης και Πανίκος Λειβαδιώτης, γραμματέας ο κ. Σάββας Γεωργιάδης και ταμίας ο κ. Γιάννης Πίπης. Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν εννέα μέλη: Οι κ.κ. Μιχάλης Ζαβός, Μάρκος Χριστοδούλου, Αντώνης Κακουλλής, Δημήτρης Ασσιώτης, Νικόλας Τοφαρίδης, Λεόντιος Χατζηβασίλης, Νικόλας Κάρουλλας, Πάνος Ιωαννίδης και Φαίδωνας Λεμής.

Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας του σώματος, ο κ. Χατζηπαναγιώτου ευχαρίστησε το προηγούμενο Συμβούλιο και τον απερχόμενο πρόεδρό του κ. Παντελή Λεπτό για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους και κάλεσε όλα τα μέλη του νέου ΔΣ να εργαστούν συλλογικά και μεθοδικά για επίτευξη των στόχων του Συνδέσμου.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου τόνισε ότι ο τομέας των κατασκευών και ακινήτων συνεχίζει να αποτελεί ένα σταθερό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πρόσφατα ενθαρρυντικά μηνύματα, δεν πρέπει να παρασύρουν σε εφησυχασμό και επανάπαυση, καθώς είναι πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. «Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως σύμμαχος, τόσο της πολιτείας όσο και του επιχειρηματικού κόσμου, καταθέτοντας την τεκμηριωμένη άποψη και αξιόπιστη θέση του για όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο», κατέληξε.

Παντελής Λεπτός: Ο κλάδος ακινήτων απασχολεί πάνω από 40,000 εργαζόμενους

αναρτήθηκε στις 11 Νοε 2019, 2:37 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών

7 Νοεμβρίου 2019.


Ο κλάδος των ακινήτων, παρά το γεγονός πως ήταν ένας εξ αυτών που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, βρήκε τις λύσεις επιβεβαιώνοντας τις προοπτικές και τις μεγάλες δυνατότητές του, τόνισε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στις 7 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παντελής Λεπτός.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, απηύθυνε στη Συνέλευση, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές του κλάδου και χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή του στην προσπάθεια για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Χαιρετισμό στη Συνέλευση απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Γιώργος Πέτρου, ο Πρόεδρος του CIPA κ. Μιχάλης Μιχαήλ και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI Κύπρου), Άθως Τοφαρίδης. Παρευρέθηκαν, επίσης, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Βασιλική Αναστασιάδου, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι, παράγοντες της αγοράς ακινήτων και άλλοι επίσημοι.

Ο κ. Παντελής Λεπτός, στην ομιλία του είπε πως ο τομέας των ακινήτων συνέβαλε καθοριστικά στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, και ανέφερε ότι «η εικόνα σήμερα είναι διαφορετική, καθώς καταγράφεται ανανέωση της εμπιστοσύνης στον κλάδο των ακινήτων, ο οποίος, όχι μόνο σταθεροποιήθηκε, αλλά ανακάμπτει δίνοντας έτσι ισχυρή ώθηση και στην υπόλοιπη οικονομία». «Ο κλάδος απασχολεί εκ νέου πάνω από 40,000 εργαζόμενους, ενώ από τη δυναμική επαναδραστηριοποίησή του επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, εργολάβοι, κτηματομεσίτες, εισαγωγείς και βιομήχανοι οικοδομικών υλικών, επιπλοποιοί, τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια, τραπεζικοί οργανισμοί, νομικοί και ελεγκτικοί οίκοι και άλλοι», πρόσθεσε.

Αξιολογώντας τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάκαμψη του κλάδου, ο κ. Λεπτός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το Κράτος και την υιοθέτηση ελκυστικών κινήτρων, όπως η μονιμοποίηση των πολεοδομικών κινήτρων, η μείωση των μεταβιβαστικών τελών και η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τον κ. Λεπτό, η μείωση της ανεργίας στους κλάδους που σχετίζονται με τις κατασκευές και την ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, ξεπερνά το 76%. Σήμερα, συνέχισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και η άνοδος της κατασκευαστικής δραστηριότητας είναι υποβοηθητικοί παράγοντες στην ενδυνάμωση των ισολογισμών των τραπεζών, μέσω της αύξησης της συνολικής αξίας ενυπόθηκων ακινήτων και της βελτίωσης των προοπτικών αποπληρωμής από ΜΕΔ του κατασκευαστικού τομέα, οι οποίες αν και παραμένουν ακόμη σε υψηλό επίπεδο, έχουν καταγράψει πολύ σημαντική μείωση που προσεγγίζει το 70% σε σχέση με το 2013.

Εκτενή αναφορά ο κ. Λεπτός έκανε και στα οφέλη του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος το οποίο όπως σημείωσε τόνωσε σημαντικά το ενδιαφέρον και τις πράξεις από ξένους αγοραστές. Σχολιάζοντας τις αλλαγές που έγιναν το τελευταίο διάστημα στις πρόνοιες του Προγράμματος από το Υπουργικό Συμβούλιο, σημείωσε πως αυτές ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού πρόκειται για αλλαγές που το καθιστούν ακόμη πιο ισχυρό και αξιόπιστο. «Οι αλλαγές που έχουν προωθηθεί θωρακίζουν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης υποσχόμενων τομέων της κυπριακής οικονομίας, όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία», τόνισε.

«Έξι χρόνια μετά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, Πολιτεία, επιχειρηματική κοινότητα και πολίτες, μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι για όσα με θυσίες επιτευχθήκαν σε αντίξοες συνθήκες. Καλύψαμε ένα σημαντικό τμήμα της διαδρομής. Επιβάλλεται όμως να συνεχίσουμε, ακόμη πιο αποφασιστικά, στον ίδιο δρόμο. Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε σε όσα έχουν επιτευχθεί. Γιατί η προσπάθεια που η χώρα έχει ξεκινήσει, δεν βρίσκεται στο τέλος της. Η συνεργασία ανάμεσα στην Πολιτεία και στον επιχειρηματικό κόσμο, επιβάλλεται όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά να ενισχυθεί περαιτέρω και να επεκταθεί και σε άλλα πεδία», σημείωσε.Καταλήγοντας ο κ. Λεπτός ανέφερε πως με αυτή τη Γενική Συνέλευση, ολοκληρώνεται η παρουσία του στην Προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όλους τους συνεργάτες του στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα μέλη του Συνδέσμου, για την εμπιστοσύνη τους και την εποικοδομητική συνεργασία που είχαν τα τελευταία έξι χρόνια.


Μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας το Επενδυτικό Πρόγραμμα

αναρτήθηκε στις 25 Οκτ 2019, 1:15 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

25 Οκτωβρίου 2019.    

Με τις πρόσφατες αλλαγές κατέστη πιο αυστηρό και πιο αξιόπιστο
έναντι αντίστοιχων προγραμμάτων πολλών άλλων χωρών

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών (μέλος της ΟΕΒ), υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά την καθοριστική συμβολή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στην κοινή προσπάθεια για ανάπτυξη της οικονομίας και οικοδόμηση συνθηκών μακροχρόνιας ευημερίας.

Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα είχε τα τελευταία χρόνια ουσιαστική συνεισφορά στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε πολλούς τομείς της οικονομίας αγγίζοντας σχεδόν κάθε σπίτι, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εάν κατά την εφαρμογή του Προγράμματος υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις, αυτές δεν αναιρούν, ούτε μειώνουν τη σημασία του για το παρόν και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Άλλο είναι η εποικοδομητική κριτική και η βελτίωση συγκεκριμένων παραμέτρων και άλλο ο μηδενισμός. Θέση του Συνδέσμου είναι ότι οι αλλαγές που προωθήθηκαν το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Καθιστούν το πρόγραμμα ακόμη πιο ισχυρό και αξιόπιστο και ταυτόχρονα πιο αυστηρό. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διερευνήσει συγκεκριμένες περιπτώσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό.

Η κυπριακή οικονομία είναι σήμερα μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην ΕΕ. Αυτό οφείλεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει, μεταξύ αυτών και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Παραμένει ωστόσο ευάλωτη και οι υπεύθυνες προσεγγίσεις αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανοδικής της πορείας. Η στοχοποίηση του Προγράμματος πλήττει την αξιοπιστία της χώρας μας και θέτει σε κίνδυνο όλα όσα έχουμε επιτύχει με επιμονή και συλλογική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Η θωράκιση του Προγράμματος συνεπώς, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία το πρόγραμμα πολιτογράφησης μέσω επένδυσης

αναρτήθηκε στις 19 Αυγ 2019, 6:37 π.μ. από το χρήστη LBDA 1

19 Αυγούστου 2019.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών (μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων), με αφορμή δημοσιεύματα που επαναφέρουν το θέμα του κυπριακού προγράμματος απόκτησης υπηκοότητας μέσω επένδυσης, τονίζει πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης και ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελές για ένα ευρύ φάσμα τομέων και δραστηριοτήτων.

Τα τελευταία χρόνια, μετά την οικονομική κρίση, η συμβολή του προγράμματος στην προσπάθεια για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας ήταν και παραμένει καθοριστική. Ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, το πρόγραμμα είχε σημαντική συνεισφορά στη δυναμική επαναδραστηριοποίησή του με την ανεργία στον κλάδο να σημειώνει μείωση που ξεπερνά το 80%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης για το σύνολο της οικονομίας κυμάνθηκε γύρω στο 50%. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα είχε ουσιαστική συνεισφορά στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής δραστηριότητας, μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της αύξησης των εσόδων του κράτους και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πέραν των άμεσων θετικών επιπτώσεων, το πρόγραμμα πολιτογράφησης μέσω επένδυσης προσελκύει στην Κύπρο επιχειρηματίες διεθνούς εμβέλειας η παρουσία των οποίων ενισχύει και συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας να καθιερωθεί ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Η κυπριακή οικονομία παραμένει όμως εύθραυστη και ως εκ τούτου απαιτείται υπεύθυνη στάση από όλους ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία ανάπτυξης στην οποία βρισκόμαστε. Συνεπώς θα πρέπει να τερματιστεί η στοχοποίηση του προγράμματος καθώς πλήττει την αξιοπιστία της χώρας μας και θέτει σε κίνδυνο όλα όσα έχουμε επιτύχει με επιμονή και εντατική συλλογική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό η προστασία και συνέχιση του προγράμματος απόκτησης υπηκοότητας μέσω επένδυσης θεωρείται όχι μόνο ωφέλιμη, αλλά ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία.

Σημαντικά οφέλη για την κυπριακή κοινωνία & οικονομία από το πρόγραμμα πολιτογράφησης μέσω επένδυσης

αναρτήθηκε στις 11 Φεβ 2019, 11:05 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1

11 Φεβρουαρίου 2019.  

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών (μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων), θεωρεί ότι τα οφέλη για την κυπριακή οικονομία από το πρόγραμμα απόκτησης υπηκοότητας μέσω επένδυσης, είναι πολύ σημαντικά και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων και δραστηριοτήτων, πέραν της οικοδομικής βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα έχει σημαντική συνεισφορά στη δυναμική επαναδραστηριοποίηση του κατασκευαστικού τομέα, συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων του κράτους, αλλά πρωτίστως στη δραστική μείωση της ανεργίας και στη συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ανεργία στον κατασκευαστικό κλάδο μειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 81%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης για το σύνολο της οικονομίας κυμάνθηκε γύρω στο 50%. Εάν συνυπολογισθεί και η μείωση της ανεργίας σε μια σειρά άλλων επαγγελμάτων (αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, δικηγόρων, λογιστών, κτηματικών συμβούλων, τραπεζικών κ.ά.) τότε τα οφέλη από το πρόγραμμα και την επαναδραστηριοποίηση του τομέα, καθίστανται ακόμη πιο εμφανή.

Είναι πεποίθησή μας, ότι πέραν των άμεσων θετικών επιπτώσεων, θα υπάρξουν και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη από τη δημιουργία στο νησί μιας νέας κοινότητας διεθνών επιχειρηματιών, η παρουσία των οποίων θα ενισχύσει την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας να καθιερωθεί ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Ως εκ τούτου, ο Σύνδεσμος θεωρεί άδικη τη στοχοποίηση του προγράμματος και υποστηρίζει ανεπιφύλακτα όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η πολιτεία για να το προστατεύσει. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, μετά την οικονομική κρίση, η συμβολή του στην προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας ήταν και παραμένει καταλυτική.

 


Συνέντευξη του Προέδρου του Συνδέσμου στο Περιοδικό ACCOUNTANCY CYPRUS

αναρτήθηκε στις 8 Ιαν 2019, 2:18 π.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 8 Ιαν 2019, 10:58 μ.μ. ]

Δεκέμβριος 2018.  

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνδέσμου, κ. Παντελή Λεπτού στο Περιοδικό ACCOUNTANCY CYPRUS


5΄ με τον Παντελή Λεπτό

αναρτήθηκε στις 23 Αυγ 2018, 1:55 π.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 23 Αυγ 2018, 1:56 π.μ. ]

18 Αυγούστου 2018.  

Ρεπορτάζ στην Εφημερίδα Φιλελεύθερος

1-10 of 87