Αισιοδοξία για ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων

αναρτήθηκε στις 15 Δεκ 2011, 6:11 π.μ. από το χρήστη LBDA 1
15 Δεκεμβρίου 2011.

Οι δύο νομοθεσίες που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων, για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά μόνιμης κατοικίας και για κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όπου επιβάλλεται ΦΠΑ, μπορούν να επενεργήσουν καταλυτικά στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, εκτιμά ο κ. Λάκης Τοφαρίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, μέλους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Τα δύο αυτά σημαντικά κίνητρα, τονίζει ο κ. Τοφαρίδης, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών που καταγράφηκε ως αποτέλεσμα της μειωμένης εξωγενούς ζήτησης ακινήτων και της γενικότερης επιβράδυνσης της οικονομίας, επιτυγχάνουν εξοικονόμηση στους αγοραστές της τάξης του 15-16% πάνω στην τιμή πώλησης, ενώ από την 1η Μαρτίου 2012 όταν ο ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 17%, η εξοικονόμηση αυτή αυξάνεται στο 17-18%.

Προς απόδειξη παραθέτουμε το πιο κάτω παράδειγμα που αφορά απόκτηση καινούργιας μόνιμης κατοικίας, ως ακολούθως:

• Παίρνοντας ένα απλό παράδειγμα μια κατοικία/διαμέρισμα με τιμή πώλησης τις 250,000 ευρώ, με βάση το προηγούμενο καθεστώς (με ΦΠΑ 15%) ο δικαιούχος αγοραστής πλήρωνε 37,500 ευρώ ενώ σήμερα (με ΦΠΑ 5%) επιβαρύνεται με μόνο ο 12,500 ευρώ, δηλαδή έχει ένα όφελος 25,000 ευρώ. Επιπλέον απαλλάσσεται από την καταβολή πληρωμής των μεταβιβαστικών τελών (κλιμακωτά 3%, 5% και 8%) τα οποία με βάση το προηγούμενο καθεστώς θα έφθαναν τις 13.165 ευρώ. Επομένως το συνολικό όφελος ανέρχεται στις 38,165 ευρώ ή στο 15,3% της τιμής πώλησης. Βάσει του ίδιου σεναρίου, όταν ο ΦΠΑ αυξηθεί στο 17%, το συνολικό όφελος αγγίζει το 17,3%.

Ο Πρόεδρος των Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης τονίζει ότι η εξοικονόμηση που προκύπτει από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ είναι μόνιμη αλλά αυτή που προκύπτει από την κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών (όπου επιβάλλεται ΦΠΑ), είναι προσωρινή και ισχύει μόνο για τους επόμενους πεντέμισι μήνες, μέχρι τις 2 Ιουνίου 2012. Γι’ αυτό και προτρέπεται το αγοραστικό κοινό να εκμεταλλευτεί άμεσα την μοναδική αυτή ευκαιρία που παρουσιάστηκε στην αγορά ακινήτων.