Ανακάμπτει δυναμικά η αγορά ακινήτων

αναρτήθηκε στις 9 Νοε 2015, 10:41 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1
6 Νοεμβρίου 2015.  

Αυξάνονται οι πωλήσεις και μειώνεται η ανεργία στον κατασκευαστικό τομέα

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για τις πωλήσεις ακινήτων μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, αποδεικνύουν τη δυναμική ανάκαμψη του τομέα ανάπτυξης γης και κατ’ επέκταση της κατασκευαστικής βιομηχανίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων κατά τον Οκτώβριο σημείωσαν αύξηση της τάξης του 23% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2014, ενώ το πρώτο δεκάμηνο καταγράφεται αύξηση 8%. Εάν η σύγκριση γίνει με το 2013, η αύξηση του πρώτου δεκαμήνου του 2015 αγγίζει το 33%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του Οκτωβρίου είναι περισσότερες από εκείνες του αντίστοιχου μήνα του 2012, πριν δηλαδή τις αποφάσεις του Eurogroup. Στην αύξηση των πωλήσεων φαίνεται ότι συμβάλλουν ήδη και τα κίνητρα που εφαρμόστηκαν πρόσφατα τα οποία αφορούν, αφενός τη μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50% για αγορές που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2016 και αφετέρου την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από πώληση ακινήτου το οποίο θα αποκτηθεί κατά την ίδια περίοδο.

Την πιο πάνω δυναμική τάση ανάκαμψης επιβεβαιώνουν και μια σειρά από άλλες σημαντικές θετικές εξελίξεις και δεδομένα:
 
§ Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής, η συνολική αξία των νέων αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν μέχρι τον Ιούλιο, αυξήθηκε κατά 24,6% και ο αριθμός των οικιστικών μονάδων που θα ανεγερθούν κατά 21,8%.

§ Η αύξηση των πωλήσεων ακινήτων αφορά τόσο εγχώριους αγοραστές όσο και ξένους, επιβεβαιώνοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η χώρα μας.

§ Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές ακινήτων στην Κύπρο αυξήθηκαν το β’ τρίμηνο του 2015 κατά 7,45%.

§ Η ανεργία στην κατασκευαστική βιομηχανία καταγράφει σαφώς μεγαλύτερη μείωση από την αντίστοιχη άλλων κλάδων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση της γενικής ανεργίας. Συγκεκριμένα, ενώ η συνολική ανεργία μειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες κατά 10,4%, η ανεργία στις κατασκευές μειώθηκε κατά 18,2%.

Όλα τα πιο πάνω καταδεικνύουν τη δυναμική επαναδραστηριοποίηση του κλάδου και τη βαρύτητα που συνεχίζει να έχει στο σύνολο της οικονομίας του τόπου. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που κατέγραψε τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 η κυπριακή οικονομία, αλλά και η συνεχής βελτίωση του οικονομικού κλίματος που παρατηρείται, οφείλονται σε σημαντικό βαθμό και στην ανάκαμψη του τομέα ανάπτυξης γης.
Comments