Αναμενόμενη η μείωση των πωλήσεων ακινήτων τον Μάιο

αναρτήθηκε στις 13 Ιουν 2013, 2:57 π.μ. από το χρήστη LBDA 1
13 Ιουνίου, 2013.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), θεωρεί ότι οι αρνητικοί δείκτες της αγοράς ακινήτων, όπως καταγράφονται στα στοιχεία που ανακοίνωσε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για τον Μάιο, είναι αναμενόμενοι και δεν πρέπει να οδηγούν σε βεβιασμένες ερμηνείες ή συμπεράσματα σε σχέση με την πραγματική εικόνα ή τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς. 

Κατά την αξιολόγηση και παρουσίαση των συγκεκριμένων στοιχείων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο τον Μάιο, αφορούσαν κατά κύριο λόγο πωλήσεις που έτυχαν διαπραγμάτευσης και διεκπεραιώθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Κατά την υπό αναφορά περίοδο επικρατούσαν στην Κύπρο συνθήκες αναστάτωσης και ανασφάλειας, ως αποτέλεσμα των διεργασιών και αποφάσεων του Eurogroup και ουσιαστικά παράλυσης της οικονομίας λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος των τραπεζών και της επιβολής αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές. 

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών κ. Παντελής Λεπτός, εκτιμά ότι η αγορά ακινήτων θα ανακάμψει και το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών θα αυξηθεί, γιατί η Κύπρος διατηρεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που ανέκαθεν την καθιστούσαν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις στα ακίνητα. Τονίζει επίσης, ότι αναμένεται αύξηση του ενδιαφέροντος και των Κύπριων αγοραστών, αφού και με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην κυπριακή οικονομία, η αγορά ακινήτου παραμένει η πιο ασφαλής επένδυση. «Πιστεύουμε», καταλήγει, «ότι η πρόσφατη βελτίωση των κριτηρίων που αφορούν την ταχεία διαδικασία χορήγησης άδειας μετανάστευσης, οι συνεχείς προσπάθειες των μελών μας για προσέλκυση ξένων επενδυτών και η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές, συνθέτουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ανάκαμψη της αγοράς».
Comments