Η αγορά ακινήτων επανέρχεται δυναμικά

αναρτήθηκε στις 16 Μαρ 2016, 3:23 π.μ. από το χρήστη LBDA 1
7 Μαρτίου, 2016.  

Εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων τον Φεβρουάριο 

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αγορά ακινήτων σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο. Τον Φεβρουάριο του 2016 οι πωλήσεις ακινήτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το Τμήμα Κτηματολογίου, ανήλθαν σε 501 καταγράφοντας αύξηση 54% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015. Οι πωλήσεις του πρώτου διμήνου του έτους διαμορφώνονται στο +28% έναντι του αντίστοιχου περσινού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του Φεβρουαρίου του 2016 είναι περισσότερες, όχι μόνο έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013 (του τελευταίου πριν από την τραπεζική κρίση και την είσοδο της χώρας μας στο μνημόνιο), αλλά και έναντι του 2012. 

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, κ. Παντελής Λεπτός, δήλωσε ότι η αγορά ακινήτων έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές οι οποίες διαφαίνονται ξεκάθαρα, όχι μόνο στο επίπεδο των πωλήσεων αλλά και των αδειών οικοδομής. Ενθαρρυντικά είναι και τα σημάδια της ανεργίας η οποία εδώ και αρκετούς μήνες καταγράφει αισθητή μείωση. Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, η μείωση 8,5% που κατέγραψε η εγγεγραμμένη ανεργία τον Φεβρουάριο του 2016, οφειλόταν πρωτίστως στη επαναδραστηριοποίηση στον κατασκευαστικό τομέα. 

Επίσης ο κ. Λεπτός σημειώνει τις σημαντικές δυνατότητες αύξησης της ζήτησης ακινήτων από το εξωτερικό, που δημιουργούν οι βελτιώσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Εσωτερικών στα κριτήρια της ταχείας διαδικασίας χορήγησης Άδειας Μετανάστευσης. «Η αναθεώρηση των κριτηρίων, η θετική επίδραση της οποίας θα αρχίσει να καταγράφεται τους επόμενους μήνες, αντιμετωπίζει μια σειρά από αδυναμίες του συγκεκριμένου προγράμματος, καθιστώντας το σαφώς πιο ελκυστικό και πιο ανταγωνιστικό, έναντι παρόμοιων προγραμμάτων άλλων χωρών».

Οι προϋποθέσεις για δυναμική ανάκαμψη του τομέα ανάπτυξης γης και της κατασκευαστικής βιομηχανίας υπάρχουν, σημειώνει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, δίνοντας τη δυνατότητα στον σημαντικό αυτό τομέα, να συμβάλει καταλυτικά, τόσο στην προσπάθεια για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας όσο και στην αύξηση των εσόδων του κράτους.
Comments