ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

αναρτήθηκε στις 23 Απρ 2012, 6:30 π.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 24 Απρ 2012, 10:50 μ.μ. ]
23 Απριλίου 2012.

Εισηγήσεις επιχειρηματιών ανάπτυξης γης
για αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων

Χρειάζονται στοχευόμενες κινήσεις για οικονομική
ανάπτυξη και όχι μπαλωματικές λύσεις

Οι νομοθεσίες για το ΦΠΑ και τα μεταβιβαστικά
μπορούν να δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων

Συγκεκριμένες εισηγήσεις για αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και ανάπτυξη ευρύτερα της οικονομικής δραστηριότητας κατέθεσε ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών (Μέλος της Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων-ΟΕΒ), ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Λάκης Τοφαρίδης. «Ο κλάδος ανάπτυξης ακινήτων θα συνεχίσει να διαδραματίζει, όπως και στο παρελθόν, καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανέλιξη της χώρας μας», είπε ο κ. Τοφαρίδης στο πλαίσιο της ομιλίας του, προσθέτοντας πως εάν η Πολιτεία λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, το συντομότερο δυνατό, η οικονομία θα επανέλθει δυναμικά σε αναπτυξιακή τροχιά. Πρόσθεσε ότι η οικονομία χρειάζεται στοχευόμενες κινήσεις και όχι μπαλωματικές λύσεις οι οποίες θα λύσουν πρόσκαιρα το πρόβλημα των ταμείων του κράτους, αλλά θα επιφέρουν καίριο πλήγμα σε όλα τα άλλα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας.

Χρόνια διαρθρωτικά και λειτουργικά προβλήματα

«Η κυπριακή οικονομία στο σύνολό της, αλλά πρωτίστως η οικοδομική μας βιομηχανία, πληρώνουν σήμερα τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και τις λανθασμένες εκτιμήσεις, τη δυστοκία και την κωλυσιεργία στη λήψη δραστικών μέτρων». Η τραγική κατάσταση στην αγορά ακινήτων αποτυπώνεται στα στοιχεία που δίνουν κατά καιρούς στη δημοσιότητα το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και η Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Τοφαρίδης, παραθέτοντας στοιχεία για τη δραματική μείωση των αγοραπωλησιών, τη μείωση της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων, την πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας στον κλάδο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Επισήμανε ότι οι τράπεζες δύσκολα χρηματοδοτούν πλέον τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για στεγαστικά δάνεια, η δε ρευστότητα στην αγορά ακινήτων είναι μηδαμινή, ενώ οι εργοληπτικές εταιρείες κλείνουν η μια μετά την άλλη.

Επίσης, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε στην Έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας «Doing Business Report 2011», που ετοίμασε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, η οποία επιβεβαιώνει τις θέσεις και ανησυχίες του Συνδέσμου για τα προβλήματα γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων που αντιμετωπίζει το σύστημα αδειοδότησης, τιτλοποίησης και μεταβίβασης ακινήτων στη χώρα μας. Ενώ η Κύπρος, σύμφωνα με το «Doing Business Report», το οποίο αξιολογεί το βαθμό ευκολίας για την έναρξη εργασιών και λειτουργία μίας επιχείρησης σε κάθε χώρα, καταλαμβάνει στη γενική κατάταξη την 37η θέση σε σύνολο 183 χωρών, στον τομέα της εγγραφής ακίνητης περιουσίας καταλαμβάνει την 66η θέση και στον τομέα των οικοδομικών αδειών την 75η.

Κίνητρα για αναθέρμανση της αγοράς

«Οι δύο νομοθεσίες που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων, για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά μόνιμης κατοικίας και για κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όπου επιβάλλεται ΦΠΑ, μπορούν να συμβάλουν θετικά στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Τα δύο αυτά σημαντικά κίνητρα, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών που καταγράφηκε ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης ακινήτων και της γενικότερης επιβράδυνσης της οικονομίας, δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο καταναλωτές και επενδυτές πρέπει να αξιοποιήσουν», υποστήριξε ο κ. Τοφαρίδης. Παράλληλα, χαιρέτησε την προώθηση της Πολεοδομικής Αμνηστίας, αναφέροντας ότι ήταν εισήγηση του Συνδέσμου, η οποία υποβλήθηκε πριν από τρία χρόνια.

Ακόμη ο κ. Τοφαρίδης είπε ότι όσο υποβοηθητικά κι αν είναι τα κίνητρα που υιοθετήθηκαν, «ο τομέας ανάπτυξης γης, χρειάζεται πιο δυνατές θεραπείες αν θέλουμε, κράτος και ιδιωτικός τομέας, να τον ξαναδούμε να διαδραματίζει τον θετικότατο ρόλο που είχε στην ανάπτυξη της οικονομίας μας μέχρι το 2008 και να καταστεί και πάλιν ο κύριος άμεσος αιμοδότης των δημοσίων εσόδων».

Έξι προτάσεις για αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων

1. Φορολογική αμνηστία για επένδυση από επαναπατριζόμενα κεφάλαια, νοουμένου ότι θα επενδυθούν για την αγορά ακίνητης περιουσίας. Απαλλαγή επίσης από το «πόθεν έσχες» και τις δηλώσεις περιουσίας που αφορούν όλες τις αγορές γης και ακινήτων εντός Κύπρου που κατατίθενται στο Κτηματολόγιο για περίοδο δύο ετών

2. Παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης/πίστωσης επί του Φόρου Εισοδήματος (Κύπριοι ιδιώτες ή εταιρείες) ή/και επί του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών (εταιρείες ή αλλοδαποί) ύψους 20% επί της επένδυσης κάθε αγοραστή οικιστικών μονάδων, γραφείων, καταστημάτων κτλ

3. Επιταχυνόμενη απόσβεση επενδύσεων στην οικοδομική βιομηχανία για μια περίοδο τουλάχιστον πέντε χρόνων ως βασικό κίνητρο για νέες κεφαλαιουχικές επενδύσεις στην ακίνητη ιδιοκτησία, οι οποίες λόγω αβεβαιότητας στην αγορά και ψηλού κόστους χρηματοδότησης έχουν παγοποιηθεί

4. Μετακύληση του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών που προκύπτει από την πώληση ακίνητης περιουσίας, νοουμένου ότι εντός έξι μηνών ο ιδιοκτήτης της θα προβεί σε αγορά άλλης ακίνητης περιουσίας (όπως γίνεται στις περιπτώσεις ανταλλαγής ακίνητης ιδιοκτησίας)

5. Παροχή εξειδικευμένων κινήτρων για μεγάλα αναπτυξιακά έργα (π.χ. για μαρίνες αύξηση της διάρκειας της χρονομεριστικής μίσθωσης από 90 σε 125 χρόνια και για γκολφ αύξηση του συντελεστή δόμησης). Για συνήθη έργα αύξηση μέχρι 20% του συντελεστή δόμησης με ισχύ για έργα που έχουν ξεκινήσει μέσα στο 2012.

6. Επαναξιολόγηση του συστήματος φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας. Εισηγούμαστε όπως αναδιαμορφωθεί το όλο καθεστώς με την ενοποίηση όλων των φορολογιών και το διαχωρισμό τους σε φορολογία απόκτησης και φορολογία κατοχής έτσι ώστε, αφενός ο πολίτης να γνωρίζει ακριβώς τι θα πληρώνει εξαρχής και αφετέρου το κράτος να εισπράττει τα έσοδα που του αναλογούν σε μια απλοποιημένη βάση και χωρίς επιπλέον διοικητικό κόστος


Προώθηση θεσμού One-Stop-Shop 

Σε σχέση με τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Ανάπτυξης την οποία εισηγείται ο Σύνδεσμος, ο κ. Τοφαρίδης ανέφερε πως σε συνδυασμό με την προώθηση της μονοθυριδικής πρόσβασης (one-stop-shop) θα δοθεί η δυνατότητα διεκπεραίωσης όλων των εργασιών και των διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση των σχετικών αδειών, καταργώντας με αυτό τον τρόπο τη σημερινή γραφειοκρατία. 

Η κρίση ως ευκαιρία για απαρχή νέας εποχής 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου στο πλαίσιο της ομιλίας του είπε ότι είναι καιρός το κράτος να απαλλαγεί από την επιφυλακτικότητα και δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις και τους λοιπούς φορείς του ιδιωτικού τομέα και να συνεργαστεί στα θέματα ανάπτυξης των ακινήτων, τονίζοντας ότι ο Σύνδεσμος αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία. «Ως ευκαιρία να κάνουμε όσα δεν κάναμε όταν έπρεπε. Ως ευκαιρία για να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα σε όλο το σύστημα και την κρατική μας μηχανή. Τώρα, που ως χώρα και ως οικονομία βρισκόμαστε ενώπιον μοναδικών ευκαιριών και σημαντικών προκλήσεων. Τώρα, που με την ανεύρεση φυσικού αερίου δημιουργούνται προοπτικές αναβάθμισης του ρόλου και της γεωστρατηγικής μας θέσης. Είμαστε αισιόδοξοι. Τα νέα αυτά δεδομένα μπορούν σύντομα να δημιουργήσουν ένα νέο οικονομικό θαύμα». 

Κατά το επίσημο μέρος της Συνέλευσης, απηύθυναν χαιρετισμό 

§ η Υπουργός Εσωτερικών κ. Ελένη Μαύρου 

§ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), κ. Φίλιος Ζαχαριάδης 

§ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματικών Επαγγελμάτων FIABCI Κύπρου, κ. Ντίνος Μιχαηλίδης 

§ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), κ. Άριστος Μιχαηλίδης

Επισυνάπτονται όλες οι ομιλίες της Συνέλευσης.