Καταλυτική η συμβολή του τομέα ακινήτων στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

αναρτήθηκε στις 14 Ιουλ 2016, 2:11 π.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 14 Ιουλ 2016, 2:18 π.μ. ]
14 Ιουλίου 2016.

Τέσσερις σημαντικοί δείκτες που καταγράφουν την πορεία του τομέα ανάπτυξης γης και οικοδομών –πωλήσεις, άδειες οικοδομής, τιμές και ανεργία– επιβεβαιώνουν τη νέα δυναμική του κλάδου η οποία συμβάλλει καταλυτικά στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

§ Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 κατά 28% έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου (η αύξηση τον Ιούνιο ανήλθε στο 42%). Συγκρινόμενες με τις πωλήσεις της αντίστοιχης περιόδου του 2014, οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου φέτος είναι αυξημένες κατά 36%. Αυξημένες είναι και οι πωλήσεις προς αλλοδαπούς αγοραστές. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 καταγράφηκαν 685 πράξεις έναντι 635 του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου (αύξηση 8%). 

§ Μετά τη σταθεροποίηση που παρατηρήθηκε στις τιμές των ακινήτων τους προηγούμενους μήνες, αρχίζουν να καταγράφονται αυξήσεις. Ο τελευταίος δείκτης τιμών ακινήτων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, καταγράφει αυξήσεις σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές και όλες τις κατηγορίες ακινήτων. Σε παγκύπρια κλίμακα, οι τιμές για τα σπίτια και τα διαμερίσματα παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση ύψους 1,5% και 1,2% αντίστοιχα. 

§ Ο τομέας των κατασκευών εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο είναι εκείνος που συμβάλλει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στη μείωση της ανεργίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, ενώ η συνολική μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων, από το πρώτο τρίμηνο του 2014 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκε στο 20,7%, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον τομέα των κατασκευών μειώθηκαν κατά 44,2%. 

§ Σταθερή αύξηση καταγράφουν σταδιακά και οι άδειες οικοδομής, ένας σημαντικός δείκτης για τη μελλοντική δραστηριότητα του κλάδου. Το πρώτο τετράμηνο του 2016 εκδόθηκαν συνολικά 1.716 άδειες οικοδομής έναντι 1.600 την ίδια περίοδο πέρσι (αύξηση 7,25%). 

Όλοι οι πιο πάνω δείκτες, αναφέρει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών κ. Παντελής Λεπτός, επιβεβαιώνουν ότι ο κλάδος κινείται με ρυθμούς ανάκαμψης σαφώς ψηλότερους από της υπόλοιπης οικονομίας και από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ, καταδεικνύοντας τη σημαντική συμβολή και ώθηση που δίνει ο τομέας ανάπτυξης γης στη συνολική προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη συνέχεια», προσθέτει ο κ. Λεπτός. «Η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας και η δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών, είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς. Ταυτόχρονα, η επιτυχής η ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος και οι θετικές αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας, τα βελτιωμένα κίνητρα και σχέδια που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τον κλάδο μας, αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον και τις πράξεις από ξένους αγοραστές».
Comments