Καθοριστικός ο ρόλος του τομέα των ακινήτων στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας

αναρτήθηκε στις 29 Απρ 2013, 10:23 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1
29 Απριλίου 2013. 

Οι εισηγήσεις που υποβάλαμε δεν αφορούν το ύψος της φορολογίας 

Ο τομέας των ακινήτων, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η κυπριακή οικονομία, συνεχίζει να έχει προοπτικές ανάπτυξης και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά τόσο στα οικονομικά του κράτους και στην ανάκαμψη του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου όσο και στην αγορά εργασίας. Μπορεί επίσης να αποτελέσει τον κύριο άξονα της προσπάθειας της χώρας μας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αναφέρουμε ενδεικτικά το αυξημένο ενδιαφέρον από νέες αγορές (Κίνα, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) το οποίο έχει ήδη αποδώσει αφού πέραν των 800 κατοικιών, ειδικά στις παραθαλάσσιες πόλεις, έχουν πωληθεί τους τελευταίους μήνες. 

Όσον αφορά την προτεινόμενη νομοθεσία για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι έχουμε υποβάλει εισηγήσεις οι οποίες ελπίζουμε ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν κατά την τελική διαμόρφωση της νομοθεσίας. 

Παράλληλα, λόγω στενών χρονικών περιθωρίων, κατά την τελευταία παρουσία μας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, περιοριστήκαμε στην υποβολή δύο βασικών εισηγήσεων οι οποίες δεν επικεντρώνονται στις κλίμακες ή στο ύψος της φορολόγησης: 

1. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα ακίνητο έχει πωληθεί και παραδοθεί και το πωλητήριο έγγραφο κατατέθηκε στο Κτηματολόγιο για σκοπούς ειδικής εκτέλεσης, ο φόρος να καταβάλλεται από τον αγοραστή και όχι τον πωλητή. Η συνέχιση της πλασματικής φορολόγησης του πωλητή, για ακίνητα τα οποία έχουν πωληθεί και παραδοθεί, δημιουργεί αχρείαστη γραφειοκρατία, στερεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου σημαντική ρευστότητα και τις καθιστά φοροεισπράκτορες ποσών τα οποία στο τέλος το κράτος επιστρέφει στους αγοραστές των ακινήτων. 

2. Να δοθεί έκπτωση 30% σε όσους πληρώσουν τη φορολογία πριν από το τέλος Αυγούστου. Αυτό θα δώσει ανάσα ρευστότητας στο κράτος και θα αυξήσει την εισπρακτική του δυνατότητα την οποία αμφισβητεί η Τρόικα. 

Πιστεύουμε ότι οι δύο πιο πάνω αλλαγές είναι εφικτές και θα καταστήσουν τη νομοθεσία, υπό τις παρούσες συνθήκες, πιο δίκαιη και αποτελεσματική. Πιστεύουμε επίσης ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για σταθεροποίηση του συστήματος φορολόγησης των ακινήτων, γιατί οι συνεχείς αλλαγές και αυξήσεις φορολογιών πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας μας και την προσπάθειά μας να προσελκύσουμε ξένους αγοραστές.
Comments