Ο τομέας ακινήτων καθοριστικός πυλώνας για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

αναρτήθηκε στις 2 Ιουλ 2014, 5:21 π.μ. από το χρήστη LBDA 1
*Του Παντελή Λεπτού

Ο τομέας ακινήτων αποτελεί διαχρονικά μία από τις δυνάμεις της κυπριακής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο τομέας μπήκε σε περιπέτειες, κυρίως λόγω εξωγενών παραγόντων, πολύ πριν οι επιπτώσεις της κρίσης αποτυπωθούν στο σύνολο της κυπριακής οικονομίας. Η αφετηρία ήταν η κατάρρευση της Lehman Brothers στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο του 2008 και οι αλυσιδωτές δυσμενείς εξελίξεις που ακολούθησαν -κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο-, μείωσαν σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον από παραδοσιακές μας αγορές του εξωτερικού.

Η απόφαση για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, τον Οκτώβριο του 2011, η οποία έθετε το τραπεζικό μας σύστημα ενώπιον πρωτοφανών κινδύνων και προκλήσεων, είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της εγχώριας ζήτησης όχι μόνο διότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης της αγοράς περιορίζονταν στο ελάχιστο, αλλά και γιατί, μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας, διαμορφώθηκε μία αρνητική ψυχολογία.

Τα πράγματα, ασφαλώς και έγιναν πολύ πιο δύσκολα, για το σύνολο της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, μετά τις αποφάσεις του Μαρτίου του 2013. Όμως, σε αντίθεση με άλλους κλάδους της οικονομίας, ο τομέας ανάπτυξης γης αποδείχθηκε ανθεκτικός και καλύτερα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες. Με εφόδιο την εξωστρέφεια, οι επιχειρήσεις του τομέα επικεντρώθηκαν σε νέες υποσχόμενες αγορές του εξωτερικού. Εάν τον Μάρτιο του 2013 ισχυριζόταν κάποιος ότι μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησαν οι αποφάσεις του Eurogroup, η βιομηχανία των ακινήτων θα κατόρθωνε να πωλήσει μέχρι το τέλος του 2013 πέραν των 800 ακινήτων σε ξένους αγοραστές - επενδυτές και ότι συνολικά ο κλάδος θα έφερνε στην κυπριακή οικονομία νέα κεφάλαια της τάξης του μισού δις ευρώ, θα αντιμετωπιζόταν με επιφυλακτικότητα. Η πραγματικότητα όμως είναι αφοπλιστική.

Για τον κλάδο ακινήτων, η εξωστρεφής και δημιουργική επέκταση σε αρκετές χώρες του εξωτερικού υπήρξε στρατηγική επιλογή. Σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά σχέδια για απόκτηση υπηκοότητας ή άδειας μόνιμης παραμονής, συγκρατήθηκε η αγορά, η οποία μετά τους πρώτους δύσκολους μήνες που ακολούθησαν τις αποφάσεις του Eurogroup, επιδεικνύει μια εικόνα σταθεροποίησης με ενδείξεις ανάκαμψης. Το 23,5% των πωλήσεων προς ξένους αγοραστές της τριετίας 2010-2012 (επί του συνόλου των πωλήσεων ακινήτων), έγινε 26,8% στη διάρκεια του πολύ δύσκολου 2013 και 27,4% τους πρώτους δύο μήνες του 2014.

Η χώρα μας διατηρεί την πολυσυλλεκτικότητά της και τα περισσότερα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιέρωσαν ως ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις στα ακίνητα. Μπορεί να αντλήσει αγοραστές και επενδυτές από πολλές περιοχές του πλανήτη και να αποτελέσει έναν ασφαλή προορισμό για ανθρώπους που ζουν στις γειτονικές χώρες και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η δε προοπτική του φυσικού αερίου αρχίζει να δίνει νέα δυναμική στην αγορά.

Η προσπάθειά ανάκαμψης δεν είναι εύκολη και απαιτείται συνεχής, σκληρή συλλογική δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Η εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, η αρνητική ψυχολογία παραμένει, η εγχώρια ανεργία αυξάνεται και οι τράπεζες ακόμη δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Ο κλάδος των ακινήτων έχει αποδείξει ότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες και με την ανάλογη στήριξη και τα κίνητρα από την πολιτεία, έχει δυνατότητες και σημαντική προοπτική. Μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να αποτελέσει ξανά έναν από τους πιο καθοριστικούς πυλώνες στην προσπάθεια για επάνοδο της κυπριακής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.


*Ο Παντελής Λεπτός είναι Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.
20/3/2014
Comments