Ο τομέας ανάπτυξης γης βρήκε τις λύσεις και έφερε φρέσκα κεφάλαια στην οικονομία πέραν του €1 δις

αναρτήθηκε στις 7 Μαρ 2015, 7:54 π.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 7 Μαρ 2015, 8:06 π.μ. ]
6 Μαρτίου 2015.

Ο τομέας ανάπτυξης γης παραμένει μία από τις πιο σημαντικές δυνάμεις του τόπου, που κάνει πράξη την έννοια της ανάπτυξης, μέσα από την προσέλκυση κεφαλαίων, την υλοποίηση νέων έργων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τόνισε σε ομιλία του ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γ
ης και Οικοδομών, o Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παντελής Λεπτός.

Τονίζοντας τη διαχρονική συμβολή του κλάδου ακινήτων στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου και την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ο κ. Λεπτός
τόνισε ότι «παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετώπισε, συνεπεία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των αποφάσεων του Eurogroup το 2013, ο τομέας ανάπτυξης γης, έχοντας ως κεντρική δύναμή του τη δημιουργική εξωστρέφεια, είχε τη δυνατότητα να βρει και να δώσει λύσεις, διαψεύδοντας εκείνους που βιάστηκαν να τον υποτιμήσουν». Παραθέτοντας στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον δυναμισμό του κλάδου, καθώς και τις νέες προοπτικές που διανοίγονται, ανέφερε ότι με συντηρητικούς υπολογισμούς, τα δύο τελευταία δύσκολα χρόνια, έφερε στην κυπριακή οικονομία φρέσκα κεφάλαια από το εξωτερικό που υπερβαίνουν κατά πολύ το €1 δις. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το 2013, μέσα στο γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας και μηδενικής ρευστότητας, πωλήθηκαν 3.767 ακίνητα, εκ των οποίων τα 1.017 σε αλλοδαπούς αγοραστές, ενώ το 2004 οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 20% φθάνοντας τις 4.527, εκ των οποίων οι 1.193 αφορούσαν ξένους αγοραστές. Αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 10% καταγράφηκε, επίσης, τον Ιανουάριο του 2015, έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και στις πολύ σημαντικές συμφωνίες, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσαν ξένες επενδύσεις σε παραθεριστικές αναπτύξεις, ξενοδοχειακές μονάδες, σε προνομιούχα τεμάχια και άλλες μεγάλες αναπτύξεις, όπως μαρίνες, και σε μεγάλα κτίρια γραφειακών και εμπορικών χρήσεων σε όλες τις πόλεις.

Σε ότι αφορά το θέμα της ανεργίας επισήμανε ότι ο αριθμός των ανέργων στον τομέα των κατασκευών ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία και βρίσκεται σήμερα 25% πιο χαμηλά από το ψηλότερο σημείο στο οποίο είχε φτάσει. Αυτό, όπως είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, δείχνει ότι «σιγά σιγά ο τομέας ανάπτυξης γης πήρε και πάλι μπροστά. Τα εργοτάξια δουλεύουν και πάλι. Οι εργαζόμενοι βρίσκουν και πάλι δουλειά».

Ο κ. Λεπτός υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος και ενθάρρυνση με μέτρα στις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου ώστε να διαθέσουν το απόθεμά τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τερματιστεί η αρνητική δημοσιότητα και η στοχοποίηση των επιχειρήσεων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται από αξιοπιστία και καλή φήμη.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε την ανάγκη συνέχισης της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα και την πολιτεία, με την παροχή κινήτρων που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής κτηματαγοράς και θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις. Καταθέτοντας σειρά προτάσεων, ο κ. Λεπτός τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για γρηγορότερη ανάκαμψη παίζουν η εξάλειψη των στρεβλώσεων και της γραφειοκρατίας.

«Η προοπτική υπάρχει και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Οι προσπάθειές μας δεν θα είναι εύκολες. Όμως, ο επιχειρηματικός μας κόσμος, παρά τις δυσκολίες, στέκεται όρθιος και προσπαθεί», σημείωσε ο κ. Λεπτός, υποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες ανάπτυξης γης έχουν αποδείξει ότι όταν υπάρχει ηρεμία και το κατάλληλο πλαίσιο στην αγορά, «μπορούν με ευελιξία να κινηθούν, να αναπροσαρμόσουν και να αναβαθμίσουν ποιοτικά το προϊόν τους και να επιτύχουν θεαματικές πωλήσεις για το καλό του συνόλου της οικονομίας».

Χαιρετισμό στη Συνέλευση, στην οποία παρευρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, πρέσβεις και εκπρόσωποι επιχειρηματικών συνδέσμων και φορέων από όλο το φάσμα της αγοράς ακινήτων, απηύθυναν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, κ. Χρίστος Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI Κύπρου), κ. Γιάννος Αντωνίου.