Παρέλυσε την αγορά ακινήτων η καθυστέρηση δημοσίευσης του Νόμου για τα μεταβιβαστικά

αναρτήθηκε στις 27 Νοε 2011, 10:18 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1
25 Νοεμβρίου 2011.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημοσίευση της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή για κατάργηση, για περίοδο έξι μηνών, των μεταβιβαστικών τελών στις αγορές ακινήτων που επιβάλλεται ΦΠΑ -και μείωσή τους κατά 50% όπου δεν επιβάλλεται- έχει οδηγήσει σε πλήρη παράλυση την ήδη τραυματισμένη αγορά ακινήτων.

Η εκκρεμότητα γύρω από το θέμα συνεχίζεται από τις 3 Νοεμβρίου όταν η Βουλή είχε ομόφωνα ψηφίσει τη σχετική νομοθεσία (την οποία ανέπεμψε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας). Και ενώ η Βουλή κινήθηκε άμεσα και ψήφισε εκ νέου τη νομοθεσία στις 17 Νοεμβρίου, με τροποποιήσεις που απαντούσαν στις ενστάσεις και επιφυλάξεις που διατυπώνονταν στην αναπομπή, η νομοθεσία μέχρι και σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί για να τεθεί σε ισχύ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι ελάχιστοι αγοραστές που είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνίες αγοράς ακινήτων, να παγώσουν τις διαδικασίες και να αναβάλουν την υπογραφή συμβολαίων, προσβλέποντας ότι θα επωφεληθούν από τη νομοθεσία.

Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι η ελάχιστη ενδεδειγμένη υπό τας περιστάσεις και θα συμβάλει στη μερική έστω αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, η οποία ταλαιπωρείται εδώ και τρία σχεδόν χρόνια. Η εφαρμογή της, αν και από μόνη της δεν είναι αρκετή για να διαφοροποιήσει αισθητά το αρνητικό κλίμα, σίγουρα θα διευκολύνει μεγάλο αριθμό πολιτών να προχωρήσει σε αγορά ακινήτων, αφού το όφελος θα είναι σημαντικό, ενώ δεν έχουμε καμιάν αμφιβολία ότι το μέτρο μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση των εσόδων του κράτους ως αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των πράξεων.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ανάψει το πράσινο φως για δημοσίευση του Νόμου το συντομότερο δυνατό και ελπίζουμε η καθυστέρηση που παρατηρείται να μην οφείλεται σε σκέψεις για νέα αναπομπή. Καλούμε τους πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω καθήλωση του κλάδου, συρρίκνωση των κρατικών εσόδων και απώλεια θέσεων εργασίας.
Comments