Πρώτα θετικά σημάδια για την αγορά ακινήτων το 2012

αναρτήθηκε στις 11 Ιαν 2012, 11:33 μ.μ. από το χρήστη LBDA 1
12 Ιανουαρίου 2012.

Οι νομοθεσίες που ψήφισε τους δύο προηγούμενους μήνες η Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίες αφορούν επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά μόνιμης κατοικίας και κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όπου επιβάλλεται ΦΠΑ, έχουν αρχίσει να επιδρούν θετικά στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Λάκη Τοφαρίδη, Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, μέλους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Αυτό καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για το συνολικό αριθμό πωλητηρίων εγγράφων που έχουν κατατεθεί στα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία. Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, ενώ για ολόκληρο το 2011 καταγράφηκε μια μείωση της τάξης του 18% (σε σύγκριση με το 2010), ο Δεκέμβριος του 2011 κινήθηκε οριακά πιο κάτω από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και σαφώς καλύτερα από το Νοέμβριο του 2011 ο οποίος είχε καταγράψει μεγάλες απώλειες της τάξης του 35%. «Παρατηρείται μια σχετική ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων η οποία μπορεί να αποδοθεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην καταλυτική επίδραση που είχαν τα κίνητρα που προσφέρουν οι δύο αυτές νομοθεσίες, όπως είχε αρχικά προβλέψει και ο Σύνδεσμός μας», τονίζει ο κ. Τοφαρίδης.

Ο Πρόεδρος των Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης δηλώνει πεπεισμένος ότι η αισιόδοξη εικόνα που παρουσιάστηκε τον τελευταίο μήνα του 2011 θα συνεχιστεί και κατά το 2012. Προτρέπει δε το αγοραστικό κοινό να αξιοποιήσει άμεσα τη μοναδική αυτή ευκαιρία που παρουσιάζεται στην αγορά ακινήτων, τονίζοντας το γεγονός ότι η νομοθεσία που αφορά τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ είναι μόνιμη, σε αντίθεση με αυτή που αφορά την κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών (όπου επιβάλλεται ΦΠΑ), η οποία είναι προσωρινή και ισχύει μόνο για τους επόμενους πέντε περίπου μήνες.

Ο κ. Τοφαρίδης εκφράζει τέλος την ελπίδα ότι οι τραπεζικοί και άλλοι δανειοδοτικοί οργανισμοί θα διευκολύνουν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αναθέρμανση της αγοράς, στην αύξηση των εσόδων του κράτους και τη μείωση της ανεργίας.

Επισυνάπτεται ο πίνακας με τα στοιχεία για τα έτη 2010 – 2011.
Ċ
LBDA 1,