Σημαντική η άρση των περιορισμών στις συναλλαγές για αγορά ακινήτου

αναρτήθηκε στις 27 Ιουν 2013, 2:16 π.μ. από το χρήστη LBDA 1
26 Ιουνίου, 2013..

Παντελής Λεπτός: Να καλύψει και το 30% των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, να περιλάβουν στο τελευταίο Διάταγμα για τους περιορισμούς στις συναλλαγές, πρόνοια που επιτρέπει τον τερματισμό κατάθεσης προθεσμίας, πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της, εάν το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά ακίνητης περιουσίας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παντελής Λεπτός υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη χαλάρωση, αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη, καθότι διευκολύνει τους καταθέτες οι οποίοι αποταμίευαν με σκοπό την αγορά ακινήτου, να απεγκλωβίσουν τα κεφάλαιά τους για να το πράξουν, σε μιαν περίοδο που οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει αισθητά. «Την ίδια στιγμή το μέτρο συμβάλλει στην προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα δάνειά τους στις επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, αλλά και στην αύξηση των εσόδων του κράτους μέσω των φορολογιών που θα εισπράττονται από τις συγκεκριμένες πωλήσεις».

Ο κ. Λεπτός τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό η συγκεκριμένη χαλάρωση να καλύψει και το 30% των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο παραμένει αδικαιολόγητα δεσμευμένο. «Μια τέτοια κίνηση», αναφέρει, «δεν θα καταστήσει απλώς το μέτρο πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό, αλλά θα συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια της Τράπεζας Κύπρου να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση ενώπιον της οποίας βρίσκεται».