Συνάντηση του Συνδέσμου με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

αναρτήθηκε στις 23 Δεκ 2010, 6:19 π.μ. από το χρήστη LBDA 1   [ ενημερώθηκε 23 Δεκ 2010, 6:24 π.μ. ]
Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010.

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, με τη συνοδεία του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) κου Μιχάλη Πήλικου, συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010, με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Αθανάσιο Ορφανίδη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα τα οποία απασχολούν το Σύνδεσμο και που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Το κυριότερο από τα θέματα αυτά αφορούσε την επέκταση των ορίων και αναδιάρθρωση των δανείων και τόκων των επιχειρήσεων ανάπτυξης γης και οικοδομών. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Λάκης Τοφαρίδης ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό είναι συνυφασμένο με τη σοβαρή μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου λόγω της κρίσης στην οικονομία και της μείωσης των πωλήσεων ακινήτων η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και κατά το 2011.

Ο κος Ορφανίδης αντιμετώπισε με ιδιαίτερη κατανόηση το όλο θέμα εκφράζοντας τις δικές του ανησυχίες αναφορικά με τους διάφορους τρόπους που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση στον κλάδο. Τόνισε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την αναδιάρθρωση των δανείων νοουμένου πάντοτε ότι υπάρχει η φερεγγυότητα των επιχειρήσεων.

Μεταξύ των εισηγήσεων που έγιναν για έξοδο του κλάδου από την κρίση είναι και η μείωση του κόστους των αγοραστών όπως η κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όπου πληρώνεται ο ΦΠΑ, μέτρο το οποίο έχουν εφαρμόσει και άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Επίσης στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα άλλα θέματα τα οποία αφορούν το πακέτο των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου που διέπει τη έκδοση αδειών και τίτλων ιδιοκτησίας και τα οποία βρίσκονται ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών. Τα σοβαρότερα από αυτά αφορούν τη δημιουργία πολυεπίπεδων τίτλων ιδιοκτησίας η οποία θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην αγορά και η στέρηση του δικαιώματος του ιδιοκτήτη να πωλήσει ή υποθηκεύσει το ακίνητο του, αν αυτό παρουσιάζει οποιαδήποτε παρατυπία, θέματα με τα οποία συμφώνησε και ο Διοικητής.