Συνεχίζεται η δυναμική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων

αναρτήθηκε στις 8 Μαΐ 2018, 2:04 π.μ. από το χρήστη LBDA 1
08 Μαΐου 2018.

Σημαντική αύξηση πωλήσεων το πρώτο τετράμηνο του 2018

Τη δυναμική ανάκαμψη του τομέα ανάπτυξης γης και κατ’ επέκταση της κατασκευαστικής βιομηχανίας, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας σχετικά με τις πωλήσεις ακινήτων το πρώτο τετράμηνο του 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών (μέλος της ΟΕΒ), οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων κατά τον Απρίλιο ανήλθαν σε 655 καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 29% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2017, ενώ κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε 2.784 καταγράφοντας αύξηση 38% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Την τάση ισχυρής ανάκαμψης επιβεβαιώνουν και μια σειρά άλλων σημαντικών δεικτών που καταγράφουν την πορεία του κλάδου ανάπτυξης γης και οικοδομών, όπως οι άδειες οικοδομής, οι τιμές των ακινήτων και η απασχόληση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής, παρατηρήθηκε αύξηση 8,2% στον αριθμό νέων αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2018, με την συνολική αξία των αδειών αυτών να παρουσιάζεται αυξημένη κατά 34%. Την ίδια ώρα, η ανεργία στην κατασκευαστική βιομηχανία συνεχίζει να μειώνεται με ρυθμό εντονότερο από τη συνολική ανεργία.

Πάντως, παρά την ανάκαμψη που παρατηρείται και την ανάκτηση αρκετού από το χαμένο έδαφος, η αγορά συνεχίζει να απέχει αισθητά από τα επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί πριν από το 2013. Υπάρχουν, κατά συνέπεια, ισχυρές προϋποθέσεις και προοπτική για περαιτέρω ανάκαμψη. Ο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, τα φορολογικά κίνητρα, το πρόγραμμα υπηκοότητας κατ’ εξαίρεση, το νέο πρόγραμμα για φορολογικούς κατοίκους και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από το φυσικό αέριο, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, κ. Παντελής Λεπτός, δηλώνει ότι «ο κλάδος απέδειξε για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητα και τις δυνατότητές του. Σήμερα βρίσκεται ξανά σε περίοδο ανάκαμψης, συμβάλλοντας καταλυτικά στην επάνοδο της κυπριακής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να παραμείνουμε σταθεροί στην πορεία μας».

Comments